Ook Brusselse regering zet licht op groen voor visietekst Energiepact

Ook Brusselse regering zet licht op groen voor visietekst Energiepact

Na de Waalse regering heeft vandaag ook de Brusselse regering het licht op groen gezet voor de visietekst voor het interfederale Energiepact. Dat heeft de Brusselse minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH) bekendgemaakt. De tekst voor het Energiepact moet nu ook nog groen licht krijgen van de federale en Vlaamse regering. Dat belooft een stuk moeilijker te worden omdat de grootste regeringspartij N-VA de voorliggende tekst al heeft afgeschoten omdat die vasthoudt aan de kernuitstap in 2025. N-VA vindt onder meer dat de duurzaamheid, de financiële haalbaarheid en de bevoorradingszekerheid niet gegarandeerd zijn door het pact in zijn huidige vorm.

De visietekst bevestigt de kernuitstap tegen 2025. De nucleaire capaciteit moet in eerste instantie vervangen worden door gas en hernieuwbare energie; in 2050 moet zelfs 100 procent van de elektriciteit worden opgewekt aan de hand van duurzame bronnen. Voor 2030 wordt een tussentijdse doelstelling van 40 procent vooropgesteld.

De tekst voorziet daarnaast nog in kleinere maatregelen om de consumptie van energie zoveel mogelijk naar beneden te krijgen. Zo zullen goederen moeten voldoen aan strengere energienormen en moet het tempo waaraan oude gebouwen gerenoveerd worden, de hoogte in. Om dat laatste te bereiken, voorziet de tekst in een verlaging van het btw-tarief op renovaties. Tot slot mogen na 2035 geen mazoutketels meer verkocht worden.

bron: Belga