Dotatie prins Laurent: “we hebben beslist dat de wet toegepast moet worden”

Dotatie prins Laurent: "we hebben beslist dat de wet toegepast moet worden"

Het voorstel van de federale regering om de dotatie van prins Laurent volgend jaar met 15 procent te verlagen is gebaseerd op een “heel gedetailleerde juridische analyse” en “mét respect voor de rechten van de verdediging en het proportionaliteitsprincipe”. Dat heeft premier Charles Michel gezegd in de marge van de EU-top. “We hebben beslist dat de wet in verband met dotaties toegepast moet worden.” De federale regering zal de Kamer voorstellen de dotatie van prins Laurent voor volgend jaar met 15 procent te verlagen. De prins wordt gestraft voor zijn bezoek aan de Chinese ambassade afgelopen zomer, in uniform en zonder goedkeuring van de regering. “We hebben beslist dat de wet toegepast moet worden”, reageerde premier Michel kort voor aanvang van de Europese top. “Zijn aanwezigheid op een receptie van de Chinese ambassade zonder toestemming van de minister van Buitenlandse Zaken, zoiets kan niet”, zei hij.

Michel benadrukte verder dat het om een “gemotiveerde beslissing” gaat. “Het gaat om het principe: er zijn rechten en plichten, dat geldt voor iedereen. Maar deze beslissing is gebaseerd op een heel gedetailleerde juridische analyse conform met de wetgeving en met respect voor de rechten van de verdediging en het proportionaliteitsbeginsel”, zei de premier. “We hebben geprobeerd om de juridische principes te waarborgen, wat toch een prioriteit van de regering moet zijn.”

Of Laurent’s dotatie effectief geknipt wordt, is een beslissing voor het parlement, zei Michel nog. “Wij hebben een advies naar het parlement gestuurd, het laatste woord ligt daar.”

bron: Belga