Beloften van profclubs spelen vanaf 2019-2020 in amateurreeksen

Beloften van profclubs spelen vanaf 2019-2020 in amateurreeksen

De beloftenelftallen van de Belgische profclubs zullen vanaf het seizoen 2019-2020 kunnen deelnemen aan de competitie in de eerste, tweede en derde amateurklasse. Daarover heeft de Pro League unaniem een principeakkoord afgesloten. Ook met de amateurvleugels Voetbal Vlaanderen en ACFF is daaromtrent een akkoord bereikt. Over het aantal beloftenteams, de criteria die bepalen in welke reeks ze terechtkomen en organisatorische aspecten is evenwel nog geen duidelijkheid. Wel is al zeker dat er vanaf 2019-2020 vier beloftenteams in de eerste amateurklasse zullen kunnen deelnemen.

“We moesten dit principebesluit voor het einde van dit seizoen al nemen, zodat we tijd hebben om de regelgeving en andere praktische zaken duidelijk kunnen vastleggen tegen juli 2019”, zei CEO Pierre François op een persconferentie. “In principe komen er enkel ploegen bij en zullen er dus geen amateurclubs plaats moeten ruimen. Maar het zal zeker niet zonder gevolgen blijven voor de amateurs. Het wordt een moeilijke oefening om alles piekfijn te organiseren, maar de gesprekken met ACFF en Voetbal Vlaanderen lopen vlot.”

De integratie van de U21 van profclubs in de nationale amateurreeksen past in een reeks maatregelen om de Belgische talenten langer in eigen land te houden en zo op termijn ook meer Belgen in de hoogste afdelingen te krijgen. “Veel Belgische talenten vinden de beloftenreeksen te zwak en verlaten België daardoor te snel”, zei François daar eerder al over.

Ook het idee van Club Brugge-manager Vincent Mannaert om meer geld vrij te maken van de tv-gelden voor clubs die meer Belgen in de kern hebben werd besproken. “Maar het is nog te vroeg om daarover te beslissen. Wellicht komt dat later op tafel”, zei François. “Zo’n eenzijdige maatregel gaat ook niet veel veranderen aan de kern van het probleem. Er is een reeks maatregelen nodig. Daar zijn we mee bezig.” De Pro League wil eerst onderzoeken of het voorstel van Mannaert een eerder genomen beslissing niet ondermijnt. Zo heeft de Pro League in totaal 1 miljoen euro veil voor de vijf clubs die het beste scoren op het vlak van de doorstroming van (jonge) spelers. François opperde eerder al dat hij dat bedrag misschien wil verdubbelen.

bron: Belga