Acteur Marc Van Eeghem overleden

Marc Van Eeghem
Belga / N. Maeterlinck

De Vlaamse acteur Marc Van Eeghem is overleden. Dat melden Het Laatste Nieuws en De Morgen. Hij is onder meer bekend van rollen in ‘De Parelvissers’, ‘Het Eiland’ en recent nog ‘Tytgat Chocolat’.

Van Eeghem heeft op 57-jarige leeftijd de strijd tegen prostaatkanker verloren. De ziekte werd zeven jaar geleden bij hem vastgesteld. Half oktober zei de acteur al in het Radio 2-programma ‘De Madammen’ dat hij gestopt is met chemotherapie. “Het einde schrikt me niet af, maar ik zou graag toch nog een paar jaar op deze aardbol rondlopen”, zei hij toen.

Theater, series en het grote doek

Marc Van Eeghem studeerde aan Studio Herman Teirlinck in Antwerpen. Hij speelde de voorbije twintig jaar bij theatergezelschappen in België en Nederland, zoals Arca, de Tijd, Het Zuidelijk Toneel, Toneelhuis, DAS-theater en ’t Arsenaal.

Het grote publiek kent de bekende acteur natuurlijk vooral van series als ‘Terug naar Oosterdonk’, ‘Het Eiland’, ‘De Parelvissers’, Matroesjka’s’, ‘Katarakt’, ‘De Ronde’ en ‘Het goddelijke monster’. Recent was hij nog te zien in ‘Tytgat Chocolat’.

Daarnaast verscheen Van Eeghem ook meermaals op het grote doek. Zo speelde hij onder meer in ’De Leeuw van Vlaanderen’, ’Wildschut’, ’het Gezin van Paemel’, ’Daens’, ’Hector’, ’Café Derby’ en ’Het varken van Madonna’.

“We verliezen niet enkel een heel goede acteur, maar ook een heel goede vriend”

Wim Opbrouck, een van zijn beste vrienden, reageert diep bedroefd op zijn overlijden.  “Marc was één van mijn diepste en warmste vrienden. De manier waarop hij zijn ziekte heeft gedragen was zo waardig, zo sereen, maar tegelijk ook vol humor. We waren heel close en ik ben zaterdag nog bij hem geweest”, zegt hij aan Het Laatste Nieuws. Zeven jaar heb ik hem die ziekte zien dragen. Ik kan hem enkel eren door de waardige wijze te benadrukken waarmee hij ermee omsprong. Marc was een zeer geliefde collega. Dat is ook heel hard te voelen aan de huidige solidariteit onder de acteurs. We verliezen niet enkel een heel goede acteur, maar ook een heel goede vriend.”

Burgemeester van Brugge Renaat Landuyt (sp.a) heeft zijn medeleven betuigd aan de familie en vrienden van Van Eeghem, die afkomstig was van Zeebrugge. “We vernemen het pijnlijk nieuws zopas. Hij heeft zijn zeven jaar sterke strijd tegen die verschrikkelijke ziekte verloren”, reageert burgemeester Landuyt in een eerste reactie. “In eerste instantie gaat ons medeleven uit naar de familie en vrienden. Brugge, in bijzonder Zeebrugge, verliest een kunstenaar waar we trots op blijven.”