Vervolg begrotingsdebat uitgesteld naar donderdag wegens quorum

Het debat over de begroting voor volgend jaar wordt woensdagavond niet voortgezet. De meerderheid was immers niet in aantal bij de stemming over een motie van de oppositie, zodat Kamervoorzitter Siegfried Bracke niets anders kon doen dan de zitting te schorsen. De stemming ging over de vraag of premier Charles Michel naar de Kamer moest komen om tekst en uitleg te geven over het Energiepact. Maar omdat de meerderheid niet in aantal was, wat niet ongebruikelijk is tijdens een laat begrotingsdebat, kon de stemming niet geldig plaatsvinden.
De voorzitter schorste een eerste keer de zitting voor een uur, maar moest bij de tweede poging vaststellen dat de situatie niet was gewijzigd. Er waren bij de meerderheid intussen zelfs nauwelijks leden extra opgedaagd. Eric Van Rompuy (CD&V) steunde overigens de motie.
Dat betekent dat de plenaire vergadering donderdag om 14.15 uur start met de stemming over de motie. Nadien volgt het traditionele vragenuurtje, waarna opnieuw de verdere bespreking van de begroting op de agenda staat. Vervolgens staan nog acht wetteksten geprogrammeerd. Het belooft dus een behoorlijk late zitting te worden.

bron: Belga