Record wachtlijst scholenbouw: "zien bouwen, doet bouwen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Dat de wachtlijst voor scholenbouw een nieuw record heeft bereikt, heeft alles te maken met het "bouwenthousiasme" bij de scholen zelf. Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. "Nooit eerder werd er zoveel geïnvesteerd in scholenbouw. In 94 procent van alle Vlaamse en Brusselse gemeenten staat al een nieuwe school. Zien bouwen, doet bouwen", schrijft de CD&V-minister op Twitter. De wachtlijst voor scholenbouw is intussen toegenomen tot 2,72 miljard euro, schrijft De Tijd, 5 miljoen meer dan het vorige record van 2014. De cijfers komen uit het jaarverslag van het Vlaams Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (Agion). Volgens de krant kregen projecten die in 2003 al zijn ingediend pas begin dit jaar groen licht. De wachtlijst houdt bovendien nog geen rekening met de noden in het gemeenschapsonderwijs.

Onderwijsminister Crevits wijst erop dat meer middelen ook meer subsidieaanvragen uitlokken. "Nooit eerder werd er zoveel geïnvesteerd in scholenbouw! Nooit eerder was het bouwenthousiasme groter", zegt Crevits. Volgens de minister is intussen al in 94 procent van alle Vlaamse en Brusselse gemeenten een nieuwe school neergepoot. "Zien bouwen, doet bouwen", besluit ze.

Die redenering klopt niet, zegt Vlaams parlementslid voor Groen Elisabeth Meuleman. "Agion en Crevits redeneren dat meer investeringsmiddelen ook meer aanvragen voor scholenbouwsubsidies uitlokken. Dat is goed mogelijk, maar het verklaart hooguit een deel van de toename van de wachtlijst." Volgens het Groen-parlementslid speelt ook "de belabberde en vaak onveilig toestand van veel schoolgebouwen in Vlaanderen", mee. "Onze Vlaamse scholenbouw is een ware processie van Echternach geworden. De wachtlijst neemt sneller toe dan er geïnvesteerd kan worden", besluit ze. De uitleg van minister Crevits klopt overigens niet, meent Meuleman. "Als de minister haar masterplan (het Masterplan Scholenbouw, red.) ernstig neemt, moet ze deze evolutie dringend ombuigen."

Het kabinet-Crevits kondigde eerder al aan dat scholen opnieuw een huursubsidieaanvraag kunnen indienen bij Agion. Met dat geld kunnen ze onderwijsinfrastructuur vernieuwen en bijkomende plaatsen realiseren.

Het gaat om de tweede oproep dit jaar, die nog loopt tot 1 april 2018. De eerste leverde 35 projecten op, goed voor 2.000 extra plaatsen. Nieuw dit keer is dat alle onderwijsniveaus - van kleuter tot volwassenenonderwijs - zich kandidaat kunnen stellen, net als bijvoorbeeld CLB's. De minister maakt jaarlijks 3 miljoen euro vrij voor de huursubsidies.

bron: Belga