Oppositie misnoegd over afwezigheid premier in begrotingsdebat

Oppositie misnoegd over afwezigheid premier in begrotingsdebat

De oppositie is er niet over te spreken dat premier Charles Michel niet aanwezig is tijdens het debat in de Kamer over de begroting van 2018. Bovendien wil ze dat de eerste minister in het parlement tekst en uitleg komt geven bij de twijfels die hij heeft geuit bij de haalbaarheid van de kernuitstap in 2025. De traditie wil dat de premier aanwezig is bij de begrotingsdebatten in de plenaire Kamer. Probleem is dat Charles Michel zich dezer dagen in Parijs bevindt. Gisteren nam hij deel aan de top rond klimaatverandering in de Franse hoofdstad, terwijl vandaag in de buurt van Parijs een nieuwe vergadering over de strijd tegen jihadisten in de Sahel geprogrammeerd staat.

Binnen de meerderheid merkten Peter De Roover (N-VA) en Vincent Van Quickenborne (Open Vld) op dat het kabinet van de premier gisteren in de conferentie van voorzitters zelf had voorgesteld het begrotingsdebat uit te stellen naar volgende week dinsdag, maar dat de oppositie daar niet mee akkoord ging. Voor de oppositie spelen echter ook de “nieuwe” uitspraken van de premier over de kernuitstap mee.

Een ander probleem is dat de premier donderdag wordt verwacht op een Europese Top in Brussel. Gewoonlijk is de eerste minister dan verontschuldigd tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer. Maar ditmaal dringt de oppositie er toch op aan dat de premier naar de Kamer zou afzakken, nog voor de start van de Europese vergadering. Kamervoorzitter Siegfried Bracke beloofde contact op te nemen met het kabinet van de premier om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

bron: Belga