Opgeworpen zandkliffen aan kust worden zo snel mogelijk afgebroken

door
Belga
Leestijd 1 min.

Door de sneeuwstorm van de voorbije dagen zijn er aan de kust zandkliffen ontstaan van soms wel twee meter hoog. Op dit moment worden die zo snel mogelijk afgebroken. Dat bevestigt het kabinet van Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA). Het is een terugkerend fenomeen bij elke storm: het hoge zeewater spoelt heel wat zand weg van de Vlaamse kust waardoor er zandkliffen ontstaan. Dat is na afgelopen storm onder meer het geval in Knokke-Heist en De Haan. De kliffen vormen tijdelijk een bijkomend spektakel aan de kust, maar ze zijn ook gevaarlijk. Wandelaars die erop lopen kunnen wegzakken, mensen die er langs lopen kunnen zand over zich heen krijgen. Op plaatsen waar er steile verticale wanden ontstaan zijn, worden de kliffen zo snel mogelijk doorbroken. Dat gebeurt nu al.

Volgens minister Weyts is er niet meteen gevaar voor de kustverdediging. "Het zand dat weg is aan de hoogwaterlijn werd richting laagwaterlijn verplaatst en heeft dus niet direct een effect op het veiligheidsniveau tegen overstroming. Deze evaluatie gebeurt pas na het winterseizoen of na extreme stormen", klinkt het.

Nieuwe zandsuppleties, zoals na storm Dieter vorig jaar, zijn op dit moment nog niet aan de orde. Vorig jaar kostten de herstellingswerken aan de Vlaamse stranden 20 miljoen euro. Die herstellingen en zandopspuitingen duurden bijna twee maanden. Er werd toen 1,5 miljoen kubieke meter zand opgespoten.

bron: Belga