Michel in Parijs voor G5 rond Sahel

Michel in Parijs voor G5 rond Sahel
Michel in Parijs voor G5 rond Sahel

In Parijs zitten enkele Europese en Afrikaanse leiders samen om op uitnodiging van de Franse president Emmanuel Macron de situatie in de Sahel te bespreken. Ook premier Charles Michel is daarbij. De Franse president heeft de G5-landen (Mali, Mauritanië, Burkina Faso, Niger en Tsjaad) bijeengeroepen om samen met enkele Europese leiders te spreken over de explosieve situatie in de regio. Macron wil vooral op zoek naar meer geld en middelen om de Sahel militair en politiek stabieler te maken en de strijd tegen het terrorisme in de regio op te drijven.

Dat moet gebeuren met de steun van de Europese leiders: Macron heeft onder meer de Duitse kanselier Angela Merkel en de Italiaanse premier Paolo Gentiloni uitgenodigd. Ook de Belgische eerste minister Charles Michel tekent present. Voorts zijn ook vertegenwoordigers van Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, de VS, de VN, de Afrikaanse Unie en de EU aanwezig.

Volgens de entourage van Michel speelt ons land een “belangrijke” en “gevarieerde” rol in de Sahel, onder meer via de deelname aan internationale militaire operaties zoals de VN-missie in Mali.

Bron: Belga