Islamitische landen erkennen op hun beurt Oost-Jeruzalem als Palestijnse hoofdstad

Islamitische landen erkennen op hun beurt Oost-Jeruzalem als Palestijnse hoofdstad

De leiders van de islamitische landen hebben woensdag op een bijzondere top van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking Oost-Jeruzalem erkend als Palestijnse hoofdstad. Ze reageren zo op de erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad door de Amerikaanse president Donald Trump vorige week. “We roepen Jeruzalem-Oost uit tot hoofdstad van de Palestijnse Staat en roepen de andere landen op om de Palestijnse Staat te erkennen met het bezette Oost-Jeruzalem als hoofdstad”, klinkt het in een persmededeling. Op de top van gisteren waren volgens bronnen meer dan twintig leiders aanwezig, en waren de 56 OIC-landen allemaal vertegenwoordigd.

De aanwezigen “verwerpen en veroordelen scherp de onverantwoorde, illegale en unilaterale beslissing van de president van de VS om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Wij achten die beslissing nietig en ongeldig”, klinkt het. Volgens het Turkse persagentschap Anadolu zal de Organisatie naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stappen rond het statuut van Jeruzalem, indien de Veiligheidsraad “geen actie onderneemt”.

Eerder op de dag riep de voorzitter van OIC, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, al op om Oost-Jeruzalem als Palestijnse hoofdstad te erkennen. De Palestijnse leider Mahmoud Abbas herhaalde dan weer dat de VS hun kans hebben verkeken om een rol te spelen binnen het vredesproces.

bron: Belga