DéFI wil Michel depanneren bij energiepact

DéFI wil Michel depanneren bij energiepact

DéFI-voorzitter Olivier Maigain stelt voor dat het federaal parlement het Energiepact met een altnernatieve meerderheid goedkeurt en wil daarbij gerust depannneren. Dat zegt hij op Twitter. “Aan Charles Michel om moed te tonen.”
De ontwerptekst over een Energiepact – mét kernuitstap in 2025 – lijkt zowel Vlaams als federaal gekelderd te zullen worden door N-VA. Die partij liet gisteren bij monde van Vlaams parlementslid Andries Gryffroy in Terzake weten dat ze dat pact niet zal goedkeuren, want een kernuitstap tegen 2025 is “onhaalbaar.” Premier Charles Michel liet in Le Soir optekenen dat het “extreem moeilijk wordt”, maar verduidelijkte daarna dat hij het pact “door niemand laat kelderen”.

De tekst moet nu worden goedgekeurd door de verschillende regeringen, maar dat lijkt in de Vlaamse en federale regering – waar N-VA in de meerderheid zit – niet van een leien dakje te zullen lopen. Oppositiepartij DéFI wil op het federale niveau alvast depanneren. “Om vooruit te geraken stel ik voor dat het federale parlement met alternatieve meerderheid een resolutie stemt dat het pact goedkeurt. De regering zal daardoor gebonden zijn en het veto van N-VA omzeild. Aan Charles Michel om de nodige moed te tonen”, zegt hij.

Om effectief een meerderheid te halen in het parlement zonder N-VA is echter ook de steun van de rest van de oppositie nodig. DéFI telt twee zetels, N-VA heeft er 31.

bron: Belga