Omstreden Republikein Roy Moore verliest senaatsverkiezing

Joe Raedle/Getty Images/AFP

De Democraat Doug Jones heeft de Senaatsverkiezing in Alabama gewonnen. Hij versloeg Roy Moore, die in opspraak kwam door beschuldigingen van aanranding van minderjarige meisjes.

Voor het eerst in 25 jaar wordt een Democraat senator voor de oerconservatieve Republikeinse staat Alabama. Door de zege van Jones is de meerderheid van president Donald Trump in de Senaat teruggebracht tot één luttele stem: 51 Republikeinen en 49 Democraten. De Republikeinen hebben nu nog minder marge om wetsvoorstellen gestemd te krijgen. Als één senator van de partijlijn afwijkt, hebben ze een probleem.

Nipte uitslag

Volgens onofficiële resultaten van de hoogste ambtenaar van de staat Alabama, John Merrill, haalde de streng religieuze Moore (kleine foto) 48,4% van de stemmen en Jones 49,9%. Moore weigerde zich gisteren bij de uitslag neer te leggen. Volgens hem was het resultaat te nipt.

AFP PHOTO / JIM WATSON

«Als de stemming zo nipt is, is het niet voorbij», zei hij. De Republikein zei aan zijn aanhangers dat alle stemmen nog niet geteld zijn, zoals de stemmen bij volmacht van militairen. Maar Merrill zei dat net dat de eerste stemmen zijn die geteld worden.

Felicitaties van Trump

De Amerikaanse president Donald Trump, die Moore bleef steunen ondanks de beschuldigingen van seksueel wangedrag, feliciteerde Jones op Twitter met zijn «zwaarbevochten overwinning». «De ‘write-in votes’ (stemmen op mensen die niet op het stembiljet stonden, red.) hebben een grote rol gespeeld, maar een overwinning is een overwinning. De mensen in Alabama zijn geweldig, en de Republikeinen krijgen heel snel een nieuwe kans om de zetel te veroveren. Het stopt nooit!», aldus de president nog.

Volgens de cijfers van Merrill hebben 22.780 kiezers (1,7%) gekozen voor een kandidaat die niet op het biljet stond. Dat zijn er meer dan het verschil in aantal stemmen tussen Moore (650.436) en Jones (671.151). Verschillende Republikeinen hadden in de aanloop naar de verkiezing aangekondigd een andere Republikein op hun stembiljet te zullen schrijven, omdat ze niet wilden stemmen op de controversiële Moore.

De opkomst voor de verkiezing bedroeg 40,46%.