Moeder is boos wegens woordkeuze in oefentekst dochter

Oefentekst
Foto Pexels

Op een Nederlandse basisschool is discussie ontstaan over een oefentekst voor 6-jarige leerlingen. Een moeder vindt de woorden ‘mep’ en ‘poep’ in de tekst ongepast.

‘Ik mep rik.’ Zo luidt de eerste zin van een oefentekstje uit het eerste leerjaar van een basisschool in Beuningen, Gelderland. Verderop in de tekst staat ‘koe doet poep’ en ‘poep op roos’. Een moeder heeft haar bedenkingen bij de woorden.

Ze stoort zich aan de tekst vanwege de woorden ‘mep’ en ‘poep’. Vorig jaar kwam ze bij haar andere dochter van toen 6 jaar een tekst tegen met het woord ‘pis’. “Ik ben beide keren naar de juf gegaan en heb gezegd dat ik mijn kinderen zo niet opvoed. Ze deed er lacherig over.”

Puzzelen

De tekst met ‘ik mep rik’ is een van de vele verhaaltjes die de kleuterjuf heeft gemaakt voor het eerste leerjaar. “Ze gaan niet allemaal over poep en pis, maar kinderen van die leeftijd vinden die woorden wel heel grappig. Sommigen zeggen de hele dag ‘poep’ voor de grap”, vertelt ze. Bovendien hebben kinderen in het begin van het eerste leerjaar nog niet veel letters geleerd. De juf moet puzzelen om woorden te vinden die de kinderen al kunnen lezen.

Humor

Zelf vindt de kleuterjuf haar teksten vrij onschuldig: “Het zijn geen scheldwoorden.” Ook de schooldirecteur wil niet te zwaar aan het incident tillen. Hij ziet geen reden om de teksten aan te passen. “Ik snap dat ouders over deze teksten kunnen vallen, maar als school mogen we op zoek gaan naar uitdagende, humoristische en prikkelende teksten”, klinkt het.