Belgen grijpen naast medailles op openingsdag EK zwemmen

De eerste dag van het EK zwemmen heeft de Belgische delegatie nog geen medaille opgeleverd
Belga / E. Lalmand

Op de openingsdag van het EK in Kopenhagen zijn de Belgische zwemmers er niet in geslaagd om een medaille te oogsten. Fanny Lecluyse en de aflossingsploeg schopten het wel tot in de finale, maar daar strandden ze op de zevende plaats.

Twee jaar geleden in het Israëlische Netanya kaapten de Belgen nog vijf medailles weg, waaronder een gouden plak voor Fanny Lecluyse op de 200 meter schoolslag. Op de eerste dag van dit EK trad de West-Vlaamse aan op de 50 meter schoolslag, een nummer waarop ze vorige keer nog zilver pakte.

Zo’n vaart liep het in Kopenhagen niet. Lecluyse tikte in haar halve finale als vierde aan in 30.17 en plaatste zich zo als achtste voor de finale. Daarin zwom ze 6 honderdsten sneller, maar wel 37 honderdsten onder haar Belgische record. Meer dan een zevende plaats leverde dat niet op. De 20-jarige Litouwse Ruta Meilutyte ging met de Europese titel lopen, voor de Finse Jenna Laukkanen en de Zweedse Sophie Hansson.

4×50 meter vrije slag

Ook de aflossingsploeg wist het tot in de finale van de 4×50 meter vrije slag te schoppen. Jasper Aerents, Emmanuel Vanluchene, Dries Vangoetsenhoven en Pieter Timmers klokten in de reeksen de zesde tijd, maar in de finale werden ze pas zevende. Het goud ging naar het Russische kwartet, voor Italië en Polen.

Morgen komen er slechts drie landgenoten in actie in Kopenhagen. Louis Croenen zwemt de 200 meter vrije slag, terwijl Kimberly Buys aantreedt op de 50 meter vlinderslag en Basten Caerts op de 200 meter schoolslag.