“Oase van rust” op Vlaamse snelwegen

Oase van rust op Vlaamse snelwegen

Na alle verkeersellende van gisteren door de winterse weersomstandigheden, was de avondspits vandaag op de Vlaamse snelwegen uitzonderlijk rustig. Met uitzondering van enkele files op de gebruikelijke plaatsen, spreekt woordvoerder Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum over “een oase van rust”. “Het verschil met maandag kon niet groter zijn”, aldus de woordvoerder. Wie vanavond toch nog de weg op moet, wordt wel nog gewaarschuwd voor gladde wegen. Over de hele dag kende het verkeer vandaag een klassiek verloop. De avondspits is dan weer “heel uitzonderlijk rustig”. “Op het piekmoment om 17.30 uur stond er 50 kilometer file op de Vlaamse snelwegen, terwijl dat gemiddeld 140 kilometer en de afgelopen weken zelfs 200 kilometer was”, aldus Bruyninckx. Rond 19.20 uur wijst de filebarometer op de website van het Vlaams Verkeerscentrum nog 10 kilometer file aan.

Door het winterweer was het gisteren nog de drukste dag van het jaar op de Vlaamse snelwegen. De hele dag was het toen extreem druk met heel moeizaam verkeer. “We gaan ervan uit dat veel mensen gisteren verrast waren door de verkeersellende, de tijdsverspilling en de moeilijke rijomstandigheden, en dat ze daarom vandaag de baan niet zijn opgegaan”, aldus de woordvoerder.

Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt, samen met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de federale wegpolitie, weliswaar nog voor kans op gladheid door de vriestemperaturen en het smeltwater dat nog op de weg ligt. “Het smeltwater kan aanvriezen, dat kan een valkuil zijn”, aldus nog Bruyninckx.

Wie nog de weg op moet, kan voor de meest actuele verkeerssituatie terecht op de website van het Vlaams Verkeerscentrum: www.verkeerscentrum.be.

bron: Belga