Juncker-plan mikt op 500 miljard euro aan investeringen tegen 2020

Juncker-plan mikt op 500 miljard euro aan investeringen tegen 2020
Juncker-plan mikt op 500 miljard euro aan investeringen tegen 2020

Het Europese Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI), ook wel het Juncker-plan genoemd, wordt uitgebreid. De bedoeling is om 500 miljard euro aan investeringen mogelijk te maken tegen eind 2020, waarmee de levensduur van het fonds meteen met twee jaar is verlengd. Het Europees Parlement zette daarvoor vandaag het licht op groen. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker lanceerde het investeringsfonds in 2015. Hij wilde een hefboom creëren om over een periode van drie jaar minstens 315 miljard euro in de reële economie te te pompen. Eveneens op voorstel van de Commissie is het fonds nu uitgebreid: er wordt voortaan gemikt op 500 miljard euro aan investeringen tegen eind 2020. Er zou meer geld naar innovatieve en risicovolle projecten moeten gaan die economische groei en jobs opleveren.

Op het einde van de rit zou het Juncker-plan ongeveer 528.000 kmo’s een duwtje in de rug moeten kunnen geven. Volgens schattingen van de Europese Investeringsbank (EIB), die meewerkt aan de uitvoering van het plan, zal het over drie jaar bijgedragen hebben tot de creatie van 700.000 jobs en 0,7 procent economische groei over heel de EU.

Het investeringsprogramma moet transparanter en duurzamer worden en meer gericht op kmo’s. Zo zal inzage gegeven worden in de beslissingen om projecten al dan niet te weerhouden voor financiële ondersteuning en zal een groter deel van de inzetbare middelen gaan naar de strijd tegen de klimaatopwarming.

In België werd al 1,2 miljard euro uitgetrokken voor EFSI-projecten, wat voor 5,8 miljard euro aan bijkomende investeringen mogelijk zou moeten maken. De EIB leende bijvoorbeeld 450 miljoen euro voor het Norther-windpark voor de Belgische kust. Het project voorziet de bouw van 44 windturbines die elektriciteit kunnen leveren aan 324.000 gezinnen. Het windpark zal elk jaar 593.000 ton CO2 uit de lucht halen.

Bron: Belga