Europese Commissie verlengt vergunning glyfosaat met 5 jaar

De Europese Commissie heeft vandaag de vergunning van glyfosaat zoals afgesproken met vijf jaar verlengd. Dat bevestigt ze in een zestien pagina’s tellend antwoord aan meer dan één miljoen Europese burgers die het omstreden bestrijdingsmiddel liever verboden willen zien. Het Europees burgerinitiatief tegen glyfosaat is door meer dan één miljoen inwoners uit 22 lidstaten ondertekend. Ze vragen Europa om het gebruik van het onkruidbestrijdingsmiddel te verbieden en maatregelen te nemen om pesticidengebruik in het algemeen af te bouwen. Het wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van bestrijdingsmiddelen moet dan weer een stuk transparanter, stellen de ondertekenaars: over de mogelijke negatieve gezondheidseffecten van glyfosaat bestaat ook binnen de wetenschap heel wat discussie, onder meer omdat een aantal studies door de industrie zelf werden besteld.

De Europese lidstaten kwamen echter eind november – na veel vijven en zessen – overeen om de vergunning van het onkruidbestrijdingsmiddel te verlengen met vijf jaar. De Europese Commissie is niet van plan op die beslissing terug te komen en legt de bal in het kamp van de lidstaten. Die zijn zelf “verantwoordelijk voor het toelaten, het gebruik en/of het verbieden van op glyfosaat gebaseerde producten op hun grondgebied”, klinkt het in een communiqué. De Commissie benadrukt dat wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat er geen verband bestaat tussen glyfosaat en kanker.

De Commissie erkent wel dat het wetenschappelijk onderzoek zelf transparanter kan, klinkt het. Ze is het er “volledig mee eens dat transparantie over wetenschappelijke beoordelingen en over de besluitvorming cruciaal is voor het vertrouwen in het regelgevingssysteem voor voedselveiligheid”, klinkt het. De Commissie werkt aan een voorstel om het bestuur van de Europese Voedselautoriteit EFSA te verbeteren en om ervoor te zorgen dat wetenschappelijke studies openbaar worden gemaakt. Concrete initiatieven worden volgend voorjaar verwacht.

bron: Belga