Europarlementsleden willen vier EU-landen aan zwarte lijst belastingparadijzen toevoegen

Europarlementsleden willen vier EU-landen aan zwarte lijst belastingparadijzen toevoegen
Europarlementsleden willen vier EU-landen aan zwarte lijst belastingparadijzen toevoegen

Als het van de sociaaldemocraten, groenen, extreemlinks en enkele rechtse politici in het Europees Parlement afhangt, wordt de recent aangenomen Europese lijst met belastingparadijzen uitgebreid met vier EU-lidstaten: Nederland, Ierland, Luxemburg en Malta. Dat bleek vandaag tijdens een debat in het halfrond in Straatsburg. In Straatsburg worden morgen de aanbevelingen gestemd van de onderzoekscommissie naar de Panama Papers. Dat schandaal bracht aan het licht op welke schaal aan belastingontwijking wordt gedaan door geld om te leiden naar offshore paradijzen. De leden van de onderzoekscommissie zijn het erover eens dat sommige Europese landen niet genoeg doen om belastingontwijking aan te pakken.

Nederland, Ierland, Luxemburg en Malta moeten daarom aan de lijst van belastingparadijzen worden toegevoegd, vinden de linkse fracties, daarin gesteund door enkele Europarlementsleden van rechtse signatuur. “De Europese Unie mag zich niet tevreden stellen met eisen tegenover niet-EU-landen. De Europese landen moeten zelf ook orde op zaken stellen”, zegt de Duitse christendemocraat Werner Langen, de voorzitter van de onderzoekscommissie.

Precies een week geleden keurden de Europese ministers van Financiën een gemeenschappelijke zwarte lijst van belastingparadijzen goed. Op de lijst staan 17 jurisdicties buiten de Europese Unie die volgens de ministers onvoldoende meewerken om belastingontwijking te verhinderen. Omdat in de EU met unanimiteit over fiscale zaken wordt beslist, is het erg moeilijk om verregaande hervormingen of verstrekkende maatregelen erdoor te krijgen. Aan de goedkeuring van de zwarte lijst gingen dan ook lange onderhandelingen tussen de lidstaten vooraf.

Bron: Belga