Brexit – Barnier waarschuwt: “We zullen niet aanvaarden dat Britten terugkrabbelen”

Brexit - Barnier waarschuwt: "We zullen niet aanvaarden dat Britten terugkrabbelen"

De afspraken die de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk afgelopen vrijdag hebben gemaakt rond de eerste fase van de brexit-onderhandelingen “moeten gerespecteerd worden”. Dat heeft de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier dinsdagnamiddag benadrukt na afloop van een ontmoeting met de EU-ministers voor Europese Zaken. “We zullen niet aanvaarden dat de Britten terugkrabbelen”, klonk het streng. Afgelopen vrijdag kwam er na maandenlange discussies een doorbraak in de brexit-gesprekken. De Britse premier Theresa May en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker kwamen met een ‘joint report’, met afspraken – zij het vrij vage – over de drie voornaamste knelpuntdossiers: de rechten van burgers, de afhandeling van de rekeningen en de Ierse grenskwestie. Net op tijd, want vrijdag moeten de Europese staats- en regeringsleiders het licht op groen zetten voor fase twee, over de toekomstige relaties.
De 27 ministers van Europese Zaken, onder wie ook Didier Reynders, werden vandaag/dinsdag een eerste keer officieel ingelicht over de vooruitgang. Dat verliep goed, vertelde Barnier na afloop. “Er is een brede steun voor de ontwerptekst. De brexit-gesprekken zitten nu op een beter spoor om de scheiding op een ordelijke manier te laten verlopen.”
Tegelijkertijd maande Barnier aan tot voorzichtigheid. Hij reageerde daarmee vooral op de uitspraken van de Britse brexit-minister David Davis, die het voorlopig akkoord afgelopen weekend afdeed als een veredeld kladpapiertje zonder bindende gevolgen. “Ik raad iedereen aan om voorzichtig en kalm te blijven. Zelfs als de Europese Raad vrijdag beslist dat er inderdaad voldoende vooruitgang is geboekt, moeten we erover waken dat Theresa May en haar regering de gemaakte afspraken respecteren. We zullen niet accepteren dat de Britten terugkrabbelen”, waarschuwde hij.

bron: Belga