Winterprik speelt Belgische EK-selectie parten

Morgen gaat in Kopenhagen het EK zwemmen van start
Belga / E. Lalmand

In de Deense hoofdstad Kopenhagen gaat morgen het EK zwemmen kortebaan van start. Tien landgenoten verdedigen er de Belgische eer, al was de aanloop niet meteen ideaal.

Door de winterprik en de bijhorende sneeuwval kon de Belgische delegatie gisterenochtend pas naar Kopenhagen afreizen, een dag later dan gepland. Dat was niet meteen naar de zin van bondscoach Ronald Gaastra, die op Twitter zijn onvrede liet blijken over de geschrapte vlucht vanuit Zaventem.

“Ambities bijstellen”

“We zullen onze verwachtingen en ambities moeten bijstellen”, reageerde de Nederlander. “Dag 1 en misschien dag 2 van het tornooi kunnen we al afschrijven, want de dag na een reisdag is meestal een hele slechte”

Gelukkig stelde het zwembad van Zaventem enkele banen ter beschikking zodat de Belgische zwemmers toch nog konden trainen. Ze moeten vandaag immers vrijwel allemaal al aan de bak in de fonkelnieuwe Royal Arena.

Zo treden Louis Croenen, Sébastien De Meulemeester en Emmanuel Vanluchene aan op de 100 meter vlinderslag, terwijl Basten Caerts de 50 meter schoolslag afwerkt. Ook de 4×50 meter vrije slag staat op de eerste dag al op het programma.

Bij de vrouwen zwemt Valentine Dumont de 800 meter vrije slag en werkt Fanny Lecluyse de 50 meter schoolslag af. De West-Vlaamse is overigens de enige die in Kopenhagen een Europese titel te verdedigen heeft. Twee jaar geleden kroonde ze zich in het Israëlische Netanja tot Europees kampioen op de 200 meter schoolslag