Winterprik laat zich vandaag minder hard voelen

Winterprik laat zich vandaag minder hard voelen
Belga / D. Waem

Voor een tweede dag op rij is België wakker geworden onder een deken van sneeuw. Maar in tegenstelling tot gisteren is de hinder op de baan en Brussels Airport heel wat minder groot.

Gisteren stond er op het toppunt in totaal meer dan 1.200 kilometer file op de Belgische wegen. Vandaag spreekt het Vlaams Verkeerscentrum van “een ochtendspits van een gewone dinsdag”. De filebarometer piekte rond 8 uur even op 190 km file.

“De wegen zijn vlot berijdbaar. Afgezien van een paar schuivers verliep de ochtendspits behoorlijk rustig, zonder grote incidenten. De bestuurders waren ook goed voorbereid en hielden – na de ervaring gisteren met monstervertragingen en -files – rekening met de omstandigheden”, zegt woordvoerder Peter Bruyninckx.

Een op de tien vluchten geannuleerd

Ook op de luchthaven van Zaventem verlopen de activiteiten al iets meer zoals normaal. “Volgens de weersverwachtingen zullen de temperaturen boven het nulpunt blijven”, aldus Florence Muls van Brussels Airport. “Dat betekent dat er minder vluchten zullen verstoord worden dan eerder gedacht.”

Er zijn 600 operaties (opstijgen en landen) gepland op Brussels Airport vandaag. “We houden rekening met een tachtigtal annuleringen van vluchten en een negentigtal vluchten die met vertraging zullen verlopen”, zegt Muls nog. Voorts blijft het advies gelden dat reizigers best informeren op de website van de luchthaven en bij hun vliegtuigmaatschappij wat de vooruitzichten zijn voor de vluchten waarin zij geïnteresseerd zijn.