Taalbad Nederlands voor job in Brussel

Van Franstalige werkzoekende naar veiligheidsagent bij de MIVB die ook Nederlandstalige reizigers helpt. 107 Brusselse werkzoekenden zetten momenteel deze reuzensprong. Hoe spelen ze dat klaar?
door
marketing
Leestijd 2 min.

“Ja natuurlijk kan ik u helpen, mevrouw. U gaat hier naar boven en dan naar links. Daar kan u tickets voor de metro kopen.” De uitleg waarmee Fabrice vandaag een reiziger de weg wijst in de metro, is indrukwekkend. Een paar maanden terug sprak hij geen woord Nederlands. Vandaag is hij als veiligheidsagent actief in de Brusselse metro.

Hoe Fabrice er zo snel in geslaagd is? De afgelopen maanden doorliep hij als werkzoekende een traject van de MIVB en onder andere VDAB.

Geen Nederlands spreken is struikelblok

“Taal is vaak een struikelblok voor wie in de hoofdstad wil werken”, zegt Leen De Bontridder (45), instructeur Nederlands bij VDAB. “Veel werkzoekenden zijn Franstalig. En eigenlijk beseften ze vaak niet dat ze Nederlands moeten kunnen om te werken in een job met klantencontacten in Brussel.”

In partnerschap met Actiris, Bruxelles Formation helpt VDAB steeds meer bedrijven bij het rekruteren en opleiden van werkzoekenden. “We werken op maat”, zegt Leen.

“Het taalbad is dan ook heel jobgericht.”

Taalopleiding is zeer praktisch

De praktische taalopleiding is het afsluitende onderdeel van het traject van werkzoekende tot werknemer bij de MIVB. “Werkzoekenden die geselecteerd werden en totaal geen Nederlands spreken, leren eerst de basis tijdens een intensief taalbad dat VDAB aanbiedt in samenwerking met twee CVO's (Centra voor Volwassenenonderwijs) in Brussel. Vervolgens worden ze door Bruxelles Formation opgeleid tot bewakings- en veiligheidsagent om dan via werkplekleren de MIVB-gerelateerde taken van een veiligheidsagent te leren.”

Van rollenspel naar realiteit

“Het is tof om mijn cursisten in de metro te ontmoeten. Speelden we een week ervoor nog rollenspelen, dan helpen ze vandaag de reizigers. Net omdat het zo concreet is, zijn ze gemotiveerd. Ze weten dat ze het geleerde Nederlands snel toepassen in hun job.”

In totaal leidt VDAB 107 nieuwe veiligheidsagenten op. Vraag hen gerust in het Nederlands informatie bij uw passage door de metro in Brussel.