Weerbericht: sneeuw, smeltende sneeuw en regen

Weerbericht: sneeuw

Deze middag en avond verwacht het KMI nog meer winters weer. In het westen valt nog sneeuw of smeltende sneeuw, in het centrum sneeuw, tijdelijk overgaand in regen. In het oosten meestal regen, later vanavond en vannacht overgaand in sneeuw. Temperaturen rond het vriespunt in het westen, in het centrum en het oosten tijdelijk oplopend naar waarden van 4 tot 8 graden. Ook in de nacht van maandag op dinsdag kunnen nog winterse buien vallen en in het oosten en de Ardennen ook nog sneeuwbuien. Minima van +3 aan zee tot -3 in de Ardennen. Ook morgen is het nog een groot deel van de dag zwaarbewolkt of betrokken met buien. In het westen zijn dat buien van regen of soms smeltende sneeuw. Verder naar het oosten worden dat buien met smeltende sneeuw of sneeuw en in de Hoge Ardennen meestal sneeuw. In de loop van de namiddag wordt het in het westen en het centrum droger met mogelijk enkele opklaringen. De temperaturen schommelen rond 5 graden in de kuststreek, 3 graden in het centrum en rond 1 graad in de Ardennen. De wind waait in het binnenland meestal matig uit west, later draaiend naar zuidwest, aan zee eerst nog vrij krachtig en later ook matig uit noordwest, krimpend naar west.

In de nacht van dinsdag op woensdag wordt het in de meeste streken droog met zelfs opklaringen. Later in de nacht neemt de bewolking opnieuw toe vanaf het westen en tegen de ochtend kan er al opnieuw regen vallen aan de kust en in het westen.

Woensdagochtend bereikt een neerslagzone het uiterste westen van het land. Elders is het nog droog met nog enkele opklaringen. In de Ardennen kunnen laaghangende bewolking en aanvriezende mist voorkomen. Het wordt al snel overal zwaarbewolkt en de neerslagzone trekt verder het land in. Het zal gaan om regen of tijdelijk smeltende sneeuw over het westen en centrum. Ten zuiden van Samber en Maas wordt nieuwe sneeuwval verwacht. Achter de neerslagzone krijgen we een afwisseling van droge momenten met (in het westen) enkele opklaringen en nieuwe buien. De buien hebben in Hoog-België een winters karakter. Een donderslag is plaatselijk mogelijk, vooral in Vlaanderen en in het zuidwesten. De temperaturen bereiken waarden tussen 0 en +8 graden. In de avond kan de temperatuur nog lichtjes stijgen. De zuiden- tot zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig met rukwinden tot 65 km/u.

Donderdag worden nog geregeld buien verwacht, die in Hoog-België steeds een winters karakter aannemen. De maxima liggen net boven het vriespunt in de Ardennen en rond +4 of +5 graden elders. Er blijft veel wind staan. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig met rukwinden tot 65 km/u.

bron: Belga