KMI en Wegen en Verkeer waarschuwen voor sneeuw en gladheid

In de loop van maandagvoormiddag verwacht het KMI sneeuw in een groot deel van Vlaanderen, Brussel en Henegouwen. In de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant en in Brussel wordt tot 10 cm sneeuw verwacht. In West- en Oost-Vlaanderen wordt dit waarschijnlijk nog meer, aldus het KMI dat code oranje hanteert, een waarschuwing voor uitgebreide gladheid op de grond, vanaf 8 tot 21 uur. In Henegouwen, het centrum en de Kempen kan de sneeuw tijdelijk overgaan in smeltende sneeuw of regen. Op het einde van de namiddag en vanavond verplaatst de sneeuwzone zich naar het oosten van het land, maar ze zwakt af, aldus het KMI.
De neerslagzone zal intens zijn. Hierdoor verwacht het Agentschap Wegen en Verkeer problemen op de weg. “De strooidiensten volgen de situatie nauwgezet op en staan klaar om uit te rijden waar en wanneer nodig. Door de smeltende sneeuw is de kans groot dat het preventief gestrooide zout zal wegspoelen waardoor er tijdelijk gladde wegen kunnen ontstaan”.
Het agentschap raadt weggebruikers aan om verplaatsingen na 8 uur, indien mogelijk uit te stellen. “Wie toch de baan op moet, vragen we zijn rijstijl aan te passen aan de toestand van de weg. Een aangepaste snelheid en voldoende afstand houden is zeker aangewezen”, luidt het.
Wegen en Verkeer strooide deze winter al 5.800 ton smeltmiddelen op de Vlaamse gewest- en autosnelwegen.

bron: Belga