Corsicaanse nationalisten triomferen bij regionale verkiezingen

De Corsicaanse nationalisten hebben zondag een grote overwinning behaald bij regionale verkiezingen. Dat laat hen toe druk te zetten op Parijs om meer autonomie te eisen voor het Franse eiland in de Middellandse Zee.
Volgens de definitieve resultaten behaalden de nationalisten, die verzamelden onder de lijst Pè a Corsica (Voor Corsica, nvdr), een historische score. Ze behaalden 56,5 procent van de stemmen en verkrijgen zo een grote meerderheid van de 63 zetels in de regionale assemblee. Ook zullen ze 11 zetels hebben in de uitvoerende raad van Corsica, zijn ‘mini-regering’.
De partij van president Emmanuel Macron haalde slechts 12,67 procent. De opkomst bedroeg wel amper 52,6 procent, tegenover 67 procent in december 2015.
“Paris moet vandaag zien wat er gebeurt in Corsica, iets dat diepgaand is”, zei de autonomistische leider Gilles Simeoni. Macron belde hem al om hem te feliciteren en uit te nodigen in Parijs.
“Als Parijs opnieuw de democratie ontkent, zullen we uiteraard verplicht zijn om op straat te komen in Corsica, maar ook om een ronde langs de Europese hoofsteden te maken”, zei Simeoni. Sommigen noemen hem de “Coriscaanse Puigdemont”, verwijzend naar de Catalaanse separatistische leider.

Bron: Belga