Brexit: premier Michel verdedigt “Ceta plus plus”

Brexit: premier Michel verdedigt "Ceta plus plus"

Premier Charles Michel wil dat de onderhandelingen met Groot-Brittannië over de toekomstige relaties uitmonden in een “Ceta plus plus”. Dat heeft Michel deze morgen aangegeven tijdens een vooruitblik naar de Europese top in het federaal adviescomité voor Europese Aangelegenheden. Michel en de andere Europese staatshoofden en regeringsleiders buigen zich vrijdag in Brussel over de brexitonderhandelingen. De premier sluit zich aan bij de analyse van de Europese Commissie dat de gesprekken over de boedelscheiding voldoende gevorderd zijn om de onderhandelingen over de toekomstige relaties met Groot-Brittannië op gang te trappen. De Commissie ziet het vrijhandelsverdrag met Canada (Ceta) als het aangewezen model.

Michel wil alvast een “proactieve rol” spelen voor een ambitieus vrijhandelsakkoord dat België in staat stelt om “zo solide mogelijke handelsrelaties” met de andere kant van het Kanaal te behouden. Daarnaast hamerde de premier erop dat ons land met Groot-Brittannië ook grote belangen deelt op het vlak van geopolitiek en veiligheidskwesties, zoals de strijd tegen terrorisme. “Een Ceta plus plus”, klonk het bij de eerste minister.

Wanneer het acroniem Ceta valt, dwalen de gedachten van Belgische politici meteen af naar de tijdelijke blokkering van dat verdrag door de toenmalige Waalse PS-cdH-regering. Ter attentie van Christophe Lacroix (PS) verzekerde Michel dat hij een permanente dialoog met de deelstaten zal onderhouden, net zoals de deelstaten volgens de premier ook ruim voor het losbarsten van de mediahetze geïnformeerd werden over het handelsverdrag met Canada.

Volgens Michel zullen de lidstaten tegen eind januari een onderhandelingsmandaat vastleggen voor een overgangsperiode na het Britse vertrek in 2019.

bron: Belga