Belanrijkste Venezolaanse oppositiepartijen uitgesloten bij presidentsverkiezingen

De Venezolaanse president Nicolas Maduro zegt zondag dat de belangrijkste oppositiepartijen uitgesloten zouden zijn bij de presidentsverkiezingen van 2018. Reden is hun boycot van de gemeenteraadsverkiezingen van vandaag/zondag. “Elke partij die niet heeft deelgenomen vandaag en die opriep tot boycot van de verkiezingen mag er niet meer aan deelnemen”, zei de socialistische leider op een persconferentie. Hij zegt dat het om een “criterium van de nationale grondwettelijke assemblee” gaat. Die bestaat volledig uit aanhangers van het staatshoofd.
“We moeten ons nu voorbereiden op de presidentsverkiezingen”, had Maduro eerder gezegd, toen de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen, die door een groot deel van de oppositie geboycot werden, nog niet bekend waren. De presidentsverkiezingen staan gepland in december 2018, maar ze zullen wellicht al een trimester eerder plaatsvinden. Maduro, die verkozen werd in 2013, ambieert een tweede ambtstermijn, ondanks zijn lage populariteit, in een context van ernstige economische crisis en internationale kritiek op de manier waarop hij de politieke crisis aanpakt.
De gemeenteraadsverkiezingen zijn doorgaans weinig populair, en ook deze keer was er een lage opkomst. De PSUV, de partij van Maduro, bestuurt momenteel 242 steden, de oppositie slechts 76. De rest van de 335 steden is in handen van onafhankelijken. De drie belangijkste partijen van de Tafel van Democratische Eenheid (MUD), de koepel van oppositiepartijen, weigerden kandidaten vooruit te schuiven voor zondag. Toch namen enkele formaties er onafhankelijk aan deel.

Bron: Belga