Agentschap Wegen en Verkeer verwacht ook moeilijke avondspits

Agentschap Wegen en Verkeer verwacht ook moeilijke avondspits

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) verwacht vandaag ook een moeilijke avondspits door het winterweer. “AWV en het Verkeerscentrum raden aan om vandaag niet meer de baan op te gaan indien niet noodzakelijk”, klinkt het in een persbericht. Intussen is al zowat 1.000 ton zout gestrooid door het AWV, zowel preventief als curatief. “Tijdens de namiddag blijft de sneeuwzone actief over grote delen van Vlaanderen”, aldus het AWV. “Ook tijdens de avondspits verwachten we dus nog moeilijk en druk verkeer door de aanhoudende winterse weersomstandigheden.”

Het AWV en het Vlaams Verkeerscentrum raden bestuurders dan ook aan zich vandaag niet meer in het verkeer te begeven. “Wie toch de baan op moet, vragen we zijn rijstijl aan te passen aan de toestand van de weg. Een aangepaste snelheid en voldoende afstand houden is zeker aangewezen.” Wie toch de weg op gaat, kan voor de meest actuele situatie terecht op de website van het Vlaams Verkeerscentrum: www.verkeerscentrum.be.

Het AWV stelt nog dat de diensten momenteel uitrijden om de wegen en de fietspaden te ruimen en te strooien. “Bij druk verkeer en hevige sneeuwval is het voor de strooidiensten echter moeilijk om de wegen en de fietspaden vrij te houden. De prioriteit bij het ruimen ligt op de hoofdassen, vervolgens komen ook de secundaire wegen aan de beurt. Het ruimen en strooien van fietspaden gebeurt aan een trager tempo dan op de weg, waardoor dit de nodige tijd in beslag zal nemen.”

Het agentschap waarschuwt ook nog voor gevaarlijke situaties aan hellingen van snelwegen, zoals op- en afritten en viaducten. “Op een aantal plaatsen geraakt het verkeer moeizaam of zelfs helemaal niet de hellingen op. We roepen bestuurders op om extra voorzichtig te zijn en tijdig hun snelheid aan te passen bij het nemen van een afrit. We vragen in het bijzonder aan vrachtwagenbestuurders om zeer oplettend te zijn bij het oprijden van op- en afritten en hellingen. Wanneer er zich reeds moeilijkheden voordoen, vragen we om de op/afrit of helling niet te nemen.”

bron: Belga