Met ListMinut wordt klussen een simpel karwei

Een centje bijverdienen is hip. Dat geldt niet enkel voor studenten. Dankzij ListMinut kunnen jong én oud op een legale manier bijklussen na de werkuren. Als toffe tuinman, brave babysitter, propere poetsvrouw of creatieve klusjesman. De lijst met mogelijkheden is oneindig.
door
Matthias
Leestijd 1 min.

Fatima geeft instructies aan Sandra en haar man. - Foto F. Vincke

Op een druilerige donderdag lonkt een rijtjeshuis waarvan de deur wagenwijd openstaat. Geschuifel, gestommel, af en toe wat gevloek. En dat voor negen uur 's morgens. Fatima woont alleen, maar dat houdt haar niet tegen om haar huisje in Antwerpen te verbouwen. Daarvoor kan ze rekenen op enkele trouwe vrienden. "Maar zij werken van maandag tot en met vrijdag", zucht Fatima. "Het is handig dat ik via ListMinut de hulp van anderen kan inschakelen. Dat is wat ik nodig heb!" Zo vond ze Sandra, een vrouwelijke handige harry. Een match made in heaven mét een aanhangwagen.

Sterretjes ter referentie

Listminut.be is een gebruiksvriendelijke site waar je jezelf als gebruiker of dienstverlener kan aanmelden. Gebruikers zoeken de geschikte dienstverlener door een van de tien categorieën aan te vinken. Dieren, events en informatica zijn slechts enkele voorbeelden. "Je duidt de juiste categorie aan, zoekt iemand uit de buurt, bekijkt wat die persoon per uur vraagt en spreekt met elkaar af", vertelt Fatima. Sandra kan je terugvinden bij transport en klussen. Ze ruimt niet alleen het grofvuil van Fatima op, maar brengt het ook met haar aanhangwagen naar het containerpark. "Handig! Omdat ik in het hartje van Antwerpen woon, heb ik zelf natuurlijk geen aanhanger", zegt Fatima. De geklaarde klus levert Sandra een goede of slechte evaluatie op, waardoor andere gebruikers van ListMinut kunnen inschatten of ze goed of slecht werk levert. Voorlopig heeft Sandra een uitmuntende score van vijf sterretjes. "Om de goede werking van onze dienstverleners te garanderen, verwijderen we er gemiddeld één per dag van ons platform", aldus Christophe Kalbfleisch (27), een van de drie oprichters. "Dat zijn dienstverleners met slechte beoordelingen."

Klaar om Europate veroveren

Sandra (links) en Fatima (rechts) beantwoorden enkele vragen. - Foto F. Vincke

"Dienstverleners gaan via het platform aan de slag om hun tijd nuttig te besteden", stelt Sandra. "Maar ook om een centje bij te verdienen of om een nieuw beroep op een legale manier uit te testen", vervolgt Christophe. Christophe, Jonathan en Sébastien richtten ListMinut op tijdens hun studies. "Intussen tellen we 80.000 gebruikers en zo'n 4.000 dienstverleners", aldus Christophe. ListMinut werd opgestart in de bruisende hoofdstad Brussel, maar sinds september 2017 verovert het ook Vlaanderen. "Onze ambitie is groot. Volgend jaar willen we uitbreiden naar buurlanden Nederland en Frankrijk."

Prijs-kwaliteit

Christophe en zijn team staan in contact met de dienstverleners. - Foto A. Wellens

De gebruiksvriendelijkheid en de flexibiliteit van het platform zijn de sleutel tot het succes. Zo betaalt Fatima ongeveer 50 euro voor het karwei dat Sandra opknapt: "De prijs-kwaliteitverhouding klopt zeker voor mij. Anders zou ik geaarzeld hebben om haar te contacteren en had ik iemand anders gezocht." Het bedrag blijft hetzelfde, ongeacht of Sandra er een, twee of drie uur over doet. "Anderen kan je per uur betalen", legt Fatima uit. Vervolgens geeft Sandra ongeveer 20% van het verdiende bedrag af aan ListMinut als ‘tussenpersoon'. "In ruil daarvoor zorgen wij voor een wettelijk kader en de nodige fiscale fiches", vertelt Christophe.

Gedeelde smartis halve smart

Sandra en haar man zijn uiteindelijk na een uur al klaar, dankzij enkele eenvoudige instructies van Fatima. "Mijn man gaat normaal niet mee, maar vandaag was hij toevallig thuis. Ik dacht: een domme kracht komt altijd van pas", grapt Sandra. Er heerst een ontspannen sfeertje en er wordt veel gelachen. Voorbijgangers denken waarschijnlijk dat Fatima gewoon weer enkele vrienden optrommelde.

Wat Sandra en Fatima doen is een prima voorbeeld van de hedendaagse deeleconomie. Dankzij een wet die in juli 2016 werd goedgekeurd, kunnen dienstverleners nu jaarlijks tot 5.100 euro bijverdienen. Het belastingtarief bedraagt 10% of zo'n 500 euro. Andere bekende - ietwat omstreden - platformen die beroep doen op de wetgeving rond de deeleconomie zijn Deliveroo en Uber.

 

Belgodyssee, een initiatief van Radio 1 en VivaCité, in partnerschap met het Prins Filipfonds, Metro en L'avenir, bevordert de samenwerking tussen jonge journalisten in spe uit de verschillende gemeenschappen van ons land. Heel concreet werken de jongeren in tweetalige duo's. Tijdens deze editie gebeurt dat rond het thema ‘jonge ondernemers'. Annick Wellens en Florentin Vincke bogen zich over ListMinut.

 

Foto R.V.

Wie ben ik?

Naam: Annick Wellens

Leeftijd: 24 jaar

Studies: Journalistiek aan KU Leuven in Antwerpen

Woonplaats: Mol

Twitter: @wellensannick