Explosie New York was mislukte aanslag

AFP PHOTO / Bryan R. Smith

Aan het busstation Port Authority in New York is een bom ontploft. Volgens burgemeester Bill de Blasio ging het om een mislukte aanslag.

Een 27-jarige man liet om 7u20 plaatselijke tijd een geïmproviseerd explosief afgaan in de metrogang aan het busstation, niet ver van Times Square. Het ging om een explosief dat leek op een pijpbom, dat de verdachte aan zijn lichaam had bevestigd. «Gelukkig is het ultieme doel van de dader mislukt, en waren de hulpdiensten snel aanwezig», zei de burgemeester tijdens een persmoment.

Dader gewond

De man, die werd geïdentificeerd als Akayed Ullah, werd opgepakt en naar het ziekenhuis gebracht. Hij liep verwondingen op aan zijn handen en buik. Drie mensen in de buurt van de dader liepen lichte verwondingen op. Ze meldden zich met oorsuizingen en hoofdpijn in het ziekenhuis.

Volgens de media is de verdachte afkomstig uit Bangladesh. Hij kwam zeven jaar geleden aan in de Verenigde Staten en woont in Brooklyn. De politie vraagt aan alle mensen die informatie hebben over de man om die door te spelen via de Terror Hotline. De komende dagen zal de politieaanwezigheid in de stad verhoogd worden.

Veerkracht

Tijdens het persmoment staken de gouverneur, de burgemeester en de politiechef de New Yorkers ook een hart onder de riem. «We zijn een doelwit voor terroristen omdat we bewijzen dat een gemeenschap met veel geloofsovertuigingen en achtergronden kan werken. We bewijzen dat democratie kan werken», zei burgemeester de Blasio. «Maar we zijn ook een van de meest veerkrachtige plaatsen ter wereld. Dat bewijzen we telkens opnieuw.»