Vlaanderen krijgt grootste eengemaakt bibliotheeksysteem ter wereld

BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Vlaanderen krijgt een eengemaakt bibliotheeksysteem (EBS) dat het grootste centraal beheersplatform voor bibliotheken ter wereld moet worden. De Vlaamse regering heeft daarover een akkoord gesloten met Cultuurconnect.

Er zijn al langer plannen voor een eengemaakt bibliotheeksysteem in Vlaanderen. Op dit moment heeft elke bibliotheek nog een lokaal of provinciaal bibliotheeksysteem om boeken uit te lenen of te reserveren. In het kader van de overheveling van provinciale bevoegdheden naar Vlaanderen komt er straks een nieuw centraal systeem.

Dat centrale systeem moet de samenwerking tussen bibliotheken vergemakkelijken en moet voor de bezoekers zorgen voor een «performant uitleensysteem», zegt cultuurminister Sven Gatz (Open Vld, foto). «Het uitlenen en innemen van boeken, het inschrijven van nieuwe lezers en alle andere denkbare taken die dagelijkse kost zijn in een lokale bibliotheek worden betrouwbaarder, makkelijker, gebruiksvriendelijker en goedkoper», aldus Gatz.

Populairste boeken

Volgens de minister zal het centrale Vlaamse bibliotheeksysteem «het grootste ter wereld» zijn. De schaalvergroting biedt ook prijsvoordelen, zegt Gatz. Zo zal de kostprijs voor gemeenten lager liggen dan vandaag het geval is. Het EBS zal ook een pak interessante statistieken opleveren. Denk bijvoorbeeld aan een populariteitspoll van uitgeleende boeken.

Het is Cultuurconnect, het vehikel van de Vlaamse overheid dat onder meer instaat voor cultuurverspreiding, dat de opdracht krijgt om het eengemaakte bibliotheeksysteem in te voeren. Het zal daarvoor samenwerken met het Nederlandse consortium OCLC/HKA dat eerder de aanbesteding voor het systeem in de wacht sleepte. Het EBS zal gefaseerd uitgerold worden van 2019 tot 2021.

Vlaanderen telt 313 hoofdbibliotheken (met in totaal 610 filialen en uitleenposten). Die bibliotheken kopen jaarlijks 2 miljoen boeken aan en lenen jaarlijks 3 miljoen titels uit. Ze kunnen samen rekenen op 20 miljoen bezoeken.<