Nobelprijs voor de Vrede – ICAN heeft Nobelprijs voor de Vrede ontvangen in Oslo

Setsuko Thurlow uit Japan, die de atoombom op Hiroshima heeft overleefd, en Beatrice Fihn van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) hebben zondag in Oslo tijdens een plechtigheid officieel de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst genomen.
Thurlow, die 13 was op het moment dat de bom viel op de Japanse stad, voerde campagne voor ICAN. De organisatie krijgt de onderscheiding voor haar “werk om aandacht te vragen voor de catastrofale gevolgen van eender welk gebruik van kernwapens”. De Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens is de “belangrijkste uit de burgers voortgesproten actor die heeft heeft geprobeerd een verbod op atoomwapens te laten instellen onder het internationaal recht”, klonk het.
De ICAN is een coalitie van 468 ngo’s uit 101 verschillende landen, met hoofdkwartier in Genève. De organisatie was de drijfkracht achter het historische, zij het eerder symbolische, antikernwapenverdrag dat op 7 juli werd aangenomen door 122 VN-lidstaten. Symbolisch, want geen van kernmachten en de NAVO-lidstaten – waaronder dus ook België – doet eraan mee.
Dit jaar nam het Noorse Nobelcomité 318 nominaties in overweging, waaronder die van 215 individuen en 103 organisaties. De namen van de andere genomineerden mogen pas na 50 jaar publiek worden gemaakt. Vorig jaar ging de Nobelprijs voor de Vrede naar de Colombiaanse president Juan Manuel Santos.

bron: Belga