“Grote problemen” verwacht door winterweer tijdens avondspits

Meteo Wing verwacht “grote problemen” tijdens de avondspits maandag en tijdens de ochtendspits dinsdag, vanwege een nieuwe neerslagzone. Ook zondagnacht en maandagochtend is er nog kans op gladde wegen. Dat zegt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zondagavond. Een nieuwe neerslagzone nadert vanuit het zuiden en zal volgens de voorspellers van Meteo Wing het zuiden van Vlaanderen maandagochtend rond 8 uur bereiken, klinkt het in een persbericht. “De neerslag zou bestaan uit smeltende sneeuw, maar afhankelijk van de intensiteit kan de sneeuw tijdelijk blijven liggen. Volgens de voorspellers van Meteo Wing zal de neerslagzone waarschijnlijk Brussel op het einde van de ochtendspits bereiken. De neerslagzone zal de steden Gent en Antwerpen vermoedelijk pas na de ochtendspits bereiken”, zegt AWV, dat daarom waarschuwt voor lokaal gladde wegen.
“Aangezien de neerslagzone traag over het land gaat, verwacht Meteo Wing grote problemen tijdens de avondspits maandag, alsook tijdens de ochtendspits dinsdag”, zegt AWV. Het agentschap zegt dat de strooidiensten klaar staan om uit te rijden “waar en wanneer het nodig is”. “Maar de weersomstandigheden zullen het niet gemakkelijk maken om alle wegen vrij te houden.”
Voor zondagnacht tot slot spreekt AWV nog van wisselende tot zware bewolking. Lokaal kunnen er opklaringen voorkomen, waardoor het kwik kan flirten met het vriespunt. “Gezien de hoge vochtigheidsgraad kunnen lokaal rijm- en ijsplekken ontstaan”, zegt AWV, dat nog meegeeft dat zaterdagnacht en zondag in totaal 5.000 ton smeltmiddelen werden gebruikt op de Vlaamse gewest- en autosnelwegen, en ongeveer 500 mensen in de weer waren om de wegen berijdbaar te krijgen.

bron: Belga