Eurostadion – Vanhengel pleit ervoor om stadionproject op parking C verderzetten

Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel (Open Vld) pleit ervoor om de plannen voor de bouw van een stadion op parking C van de Heizel voort te zetten. “De nadelen van parking C ga je overal terugvinden, maar de voordelen ervan vind je nergens”, zei hij zondag in de Zevende Dag (één). “Doet men wat anders, dan zijn we terug vertrokken voor tien of twintig jaar gebakkelei daarover”. De UEFA besliste donderdag dat Brussel niet langer gaststad is voor het EK voetbal in 2020 omdat de bouw van het Eurostadion te onzeker is.
Brussels minister Vanhengel pleit ervoor om te bekijken hoe het huidige dossier verbeterd kan worden zodat er een vergunning voor afgeleverd kan worden. “Ofwel gaat men nu nog door op het huidige dossier, dan zit er nog kans in dat we binnen een redelijke termijn een deftige infrastructuur hebben van dit type. Ofwel veegt men het bord af en dan zijn we terug vertrokken voor enkele tientallen jaren discussie”.
“We hebben nu in dit land een kwarteeuw achterstand tegenover de buurlanden voor wat dit type van infrastructuur betreft”, zegt Vanhengel. “Bovendien start volgend jaar de nations league, een landenkampioenschap waarin ons land om de haverklap zal moeten spelen tegen de Europese grootmachten. We gaan door UEFA nogal raar bekeken worden als we nog altijd niet over de infrastructuur beschikken om dat mogelijk te maken”.
De Brusselse Open Vld-minister voelt zich niet aangesproken door het verwijt van premier Charles Michel dat dit dossier op een amateuristische manier is aangepakt. “Dit is te wijten aan een totale onwetendheid over dit dossier”, zegt Vanhengel.
Vanhengel merkte op dat verschillende belangrijke spelers in het dossier gaandeweg op andere posities zijn terechtgekomen. “De Vlaamse en federale regering zijn van samenstelling veranderd en we hebben volledige asymmetrie in dit land”, merkte Vanhengel op. “Ik heb meegemaakt dat ik gevraagd heb om ontvangen te worden door collega’s in de Vlaamse regering, maar die zeiden: we praten daar niet over omdat we misschien wel ooit eens een vergunning moeten afleveren in dit dossier. Waar zitten de ministers van Sport in dit dossier?”, een verwijzing naar Vlaams sportminister Philippe Muyters (N-VA).
“Op een zeker moment is men niet alleen tegen geweest, maar zijn we terecht gekomen in regelrechte sabotagepraktijken”, zei Vanhengel, verwijzend naar de fameuze ‘buurtweg’ op parking C, die net na de UEFA-beslissing is afgeschaft.
Ex-premier Yves Leterme pleitte in De Zevende Dag voor om het overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land de rol van scheidsrechter te spelen in dergelijke moeilijke dossiers van groot maatschappelijk en economisch belang. In zijn huidige vorm gebeurt dat te weinig. “Het overlegcomité is bijzonder veel comité en weinig overleg”, zei Leterme.

bron: Belga