EK veldlopen – Lander Tijtgat is trots op dertiende plaats

EK veldlopen - Lander Tijtgat is trots op dertiende plaats

Na vier jaar die volledig in rook zijn opgegaan door een achillespeesblessure, stond Lander Tijtgat er zondag op het EK veldlopen in Slowakije weer helemaal met een dertiende plaats. Hij kon niet anders dan tevreden zijn. “Ik was een beetje aan het tellen en hopen dat er in de top tien nog enkele atleten zouden stilvallen”, zei Lander Tijtgat na zijn wedstrijd. “Maar dat gebeurde niet. Hoe dan ook moet ik met een dertiende plaats ongelofelijk blij zijn, zeker omdat ik fulltime werk als leerkracht. Fantastisch. Het gevoel was heel goed.”
Tijtgat slaagde erin een ambitieus plan waar te maken. “Ik wilde snel starten. In de top twintig en liefst rond de tien, en dan volhouden. En dat is volledig gelukt. Zowel de snelle opening als het volhouden. Ik liep wel een kleine verrekking in de kuit op, maar gelukkig is de belangrijkste wedstrijd van het jaar achter de rug nu. Ik vond hier een parcours op mijn maat.”
Met nog een atleet erbij die in de top achttien geëindigd zou zijn – we denken bijvoorbeeld aan Isaac Kimeli – was een ploegenmedaille een feit. Tijtgat stelt zich dan ook vragen. “Ik wilde tot na de race wachten met kritiek. Na mijn sterke race wil ik de vraag opwerpen waarom er geen volledige Belgische ploeg is uitgestuurd. Hopelijk krijg ik een antwoord.”

bron: Belga