Ballet van gearresteerde regisseur Serebrennikov dan toch in première in Bolsjoi-theater

Ballet van gearresteerde regisseur Serebrennikov dan toch in première in Bolsjoi-theater
Ballet van gearresteerde regisseur Serebrennikov dan toch in première in Bolsjoi-theater

Het ballet “Noerejev” van de Russische regisseur Kirill Serebrennikov heeft zaterdag dan toch zijn wereldpremière gekend in het Bolsjoi-theater in Moskou. Serebrennikov was er zelf evenwel niet bij: hij staat onder huisarrest op verdenking van verduistering. Zijn arrestatie was volgens sommigen politiek gemotiveerd. Het ballet over Rudolf Noerejev (1939-1993), een van Ruslands meest getalenteerde dansers die in 1961 vanuit de Sovjetunie naar het Westen vluchtte, was aanvankelijk al gepland voor 11 juli. maar de première werd uitgesteld omdat het stuk “niet klaar” was. Het zou echter het Russische ministerie van Cultuur zijn geweest dat bezwaar had tegen de homo-erotische thema’s van sommige scènes. In “Noerejev” komt namelijk onder meer de homoseksualiteit van de danser aan bod, die in 1993 overleed aan de gevolgen van aids.
Kort na het afblazen van de première werd de 47-jarige Serebrennikov, artistiek directeur bij hedendaagse theaterhuis in Gogol in Moskou en filmregisseur, eind augustus officieel in verdenking gesteld voor “fraude op grote schaal”. Hij staat momenteel onder huisarrest, volgens de cultuursector in Moskou een manier is om de kritische kunstenaar monddood te maken. In november werd daarnaast beslag gelegd op al zijn bezit.
Zaterdag kende het stuk uiteindelijk dan toch zijn première en werd het met luid applaus beloond. In de zaal zaten verschillende toeschouwers die T-shirts aanhadden met de slogan “Vrijheid voor de regisseur”. Serebrennikov was zelf wel niet betrokken bij de uiteindelijke opvoering van zijn werk. “Jammer genoeg heeft de onderzoekscommissie geen gevolg gegeven aan onze vraag om Kirill Serebrennikov te laten deelnemen aan de repetities”, zegt de directeur van het Bolsjoi, Vladimir Ourine.

Bron: Belga