WB schaatsen Salt Lake City – Bart Swings sprint in massastart naar derde plaats

WB schaatsen Salt Lake City - Bart Swings sprint in massastart naar derde plaats

Bart Swings heeft zaterdag tijdens de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City op de de massastart zijn eerste podiumplaats van het seizoen behaald. Hij eindigde als derde. De overwinning ging naar de Zuid-Koreaan Lee Sung-Hoon, die in februari in eigen land de grote favoriet is voor het goud op de Olympische Winterspelen. De Zwitser Livio Wenger werd tweede. De wereldbekerstand wordt aangevoerd door Lee (218 punten), voor Wenger (175) en de Italiaan Andrea Giovannini (150). Swings is vierde met 144 punten.
De Rus Danila Semerikov ging al in de eerste ronde op avontuur en verzamelde veel punten. Het peloton liet hem aanvankelijk begaan. De Nederlander Simon Schouten trachtte vergeefs de Rus te achterhalen. Na zestien ronden liep het uit op een sprint, waarin Lee met een laatste ronde van 23.17 seconden als wel vaker iedereen verraste.
Enige uren eerder won Swings al de 1.500 meter in de B-groep. In de A-groep waren twaalf schaatsers sneller dan zijn 1:44.10. De Rus Denis Yuskov zette met 1:41.02 een nieuw wereldrecord op de tabellen. De beste Belgische schaatser lijkt de weg omhoog te pakken te hebben. Door de overwinning op de 1.500 meter maakte hij een einde aan het toch enigszins vernederende verblijf in de B-groep. Als gevolg van de tegenvallende prestaties in de eerste twee wedstrijden van het olympische seizoen was hij gedoemd tot een optreden in de internationale marge. In Calgary waren de resultaten nog niet voldoende voor promotie naar de elitegroep.
Swings heeft nu olympische startbewijzen voor de massastart en de 1.500 meter in zijn bezit. Daar kan hij zondag in Salt Lake City een plek op de 5.000 meter aan toevoegen.
Bij de vrouwen werd de massastart gewonnen door de Italiaanse Francesca Lollobrigida, die ook eerste is in het klassement voor de wereldbeker.

.

bron: Belga