WB driebanden Hurghada - Eddy Merckx verslaat Roland Forthomme in Belgische finale, eindzege voor Zuid-Koreaan

door
Belga
Leestijd 2 min.

Eddy Merckx heeft zaterdag in het Egyptische Hurghada de zevende en laatste manche in de Wereldbeker driebanden gewonnen. In een volledig Belgische finale nam de 49-jarige Antwerpenaar met 40-25 de maat van Roland Forthomme. Onder meer dankzij een reeks van 14 maakte Merckx het in 19 beurten af, goed voor een gemiddelde van 2,105. Het is de negende wereldbekerzege voor Merckx, de tweede in Hurghada (na 2013) en de tweede dit seizoen. In mei was hij al de beste in het Vietnamese Ho Chi Minh.

In de halve finales won Merckx, eveneens in 19 beurten, met 40-37 van de Italiaan Marco Zanetti. Forthomme schakelde Frédéric Caudron in amper elf beurten met 40-15 uit en zorgde er zo voor dat de nummer een van de wereld de hoop op een vierde eindzege in de Wereldbeker kon opbergen.

Caudron moest het toernooi winnen om Kim Heang Jik, toernooiwinnaar in Porto en Cheongju, van de eindzege te houden. De 25-jarige Kim is de eerste Zuid-Koreaanse eindlaureaat. In de eindstand heeft hij 20 punten voor op Merckx, die nog over Caudron naar de tweede plaats wipte. Caudron is op 24 punten derde.

Op de wereldranglijst klimt Merckx van de achtste naar de tweede plaats op. Wereldkampioen Caudron heeft als nummer een een ruime voorsprong van 91 punten op Merckx. De Nederlander Dick Jaspers vervolledigt op 94 punten de top drie. Eddy Leppens, in Hurghada in de achtste finales uitgeschakeld, klom van 24 naar 21, Forthomme van 37 naar 27.

Het was van 2014 geleden dat twee Belgen de finale van een wereldbekertoernooi speelden. In het Japanse Guri won Merckx toen van Caudron. Vorige maand stonden er voor het eerst twee Belgen in de finale van het wereldkampioenschap. In het Boliviaanse Santa Cruz de la Sierra was het Caudron die zich een derde keer tot wereldkampioen kroonde door Merckx te verslaan.

.

bron: Belga