Spaans Europarlementslid noemt Jan Jambon “neofascist”

Pilar Ayuso Gonzalez, een Europees parlementslid die in Spanje lid is van de Partido Popular van premier Mariano Rajoy, noemt Belgisch minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) een “neofascist”. Dat doet ze op Twitter nadat foto’s zijn opgedoken van een Brusselse politiewagen die getooid is met een Catalaanse vlag. Donderdag manifesteerden volgens de politie ongeveer 45.000 Catalanen en hun sympathisanten in Brussel. Op sociale media doken filmpjes op van Belgische politiewagens waar een Catalaanse vlag aan vastgemaakt was.
Dat is niet naar de zin van de politici van de Spaanse regeringspartij Partido Popular. Europees parlementslid Esteban Gonzalez Pons, die de N-VA van minister Jambon eerder al wegzette als “een partij die tijdens de Tweede Wereldoorlog met de nazi’s heeft gecollaboreerd”, vraagt een officiële uitleg van België. Hij twijfelt ook aan de bewering van de Belgische politie dat er donderdag 45.000 mensen de straat optrokken.
Zijn partijgenote Pilar Ayuso Gonzalez goot zijn tweet in een eigen bericht en voegde eraan toe dat minister Jambon “een onafhankelijke en neofascistische Vlaming” is die bevriend is met de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont.
Aan de krant De Morgen zegt de woordvoerder van Jambon dat de minister geen commentaar kwijt wil om geen olie op het vuur te gieten. Hij wijst er wel op dat niet de minister, maar wel de burgemeester verantwoordelijk is voor de lokale politie. Gonzalez Pons tweette namelijk foto’s waarop patrouillewagens van de politiezone Montogomery te zien zijn.

bron: Belga