NSZ vindt onbelast bijverdienen “vergiftigd kerstgeschenk”, Unizo “vol onbegrip”

NSZ vindt onbelast bijverdienen "vergiftigd kerstgeschenk"

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is bijzonder teleurgesteld dat de federale regering amper iets wijzigt aan de maatregel waarmee werknemers in een viervijfdestelsel en gepensioneerden vanaf 20 februari 2018 500 euro per maand onbelast kunnen bijverdienen. Ook de ondernemersorganisatie Unizo is teleurgesteld en “vol onbegrip over het blind doorvoeren van onbelast bijverdienen”. NSZ meent dat de maatregel voor oneerlijke concurrentie zorgt voor ondernemers uit de kinderopvang, de bouw, de tuinbouw, het privéonderwijs en de transportsector. “De federale regering zal hierdoor zorgen voor een pak extra bedrijven in moeilijkheden en faillissementen”, betreurt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws in een mededeling. Ze spreekt van “een vroeg, maar vooral vergiftigd kerstgeschenk”.

NSZ zal nu samen met experts bekijken of er stappen ondernomen kunnen worden tegen de maatregel.

Unizo noemt de aanpassingen van de federale regering aan het systeem van onbelast bijverdienen “miniem”. “De regering legt alle adviezen en oprechte bezorgdheden naast zich neer. We hebben heel concreet uitgelegd hoe dit zal leiden tot oneerlijke concurrentie met zelfstandigen en kleine ondernemingen in tal van sectoren”, zo laat Johan Bortier, waarnemend gedelegeerd bestuurder van Unizo, in een persmededeling horen.

“De regering onderschat welke oneerlijke concurrentie dit betekent voor schilders, elektriciens, loodgieters, tuinonderhouders, taxichauffeurs, traiteurs, fitnesscentra, IT-consultants, enzomeer”, benadrukt Bortier.

Unizo is wel positief over de hervorming van de vennootschapsbelasting.

bron: Belga