Limburgs parket mist middelen om georganiseerde misdaad te bestrijden

Het parket van Limburg heeft te weinig middelen om de georganiseerde misdaad aan te pakken, zegt procureur des konings Guido Vermeiren vandaag in Het Belang van Limburg. Nochtans hebben misdaadbendes naast Antwerpen, Brussel en Gent ook voet aan grond gekregen in Limburg. Door het gebrek aan middelen wordt 10 procent van aantal feiten niet meer berecht. Limburg heeft vooral af te rekenen met motorbendes, internationale drugshandel, drugslaboratoria en wietplantages. “Deze fenomenen zijn een absolute prioriteit”, zegt Vermeiren.

Door het tekort aan personeel en middelen moet het parket keuzes maken. “Zo vervolgen we sinds maart van dit jaar, onder bepaalde voorwaarden, geen ‘eenmalige kleine feiten’ meer, zoals fietsdiefstallen en kleine winkeldiefstallen. In totaal gaat het in 2017 om 3.500 kleine misdrijven die niet meer vervolgd worden, zo’n 10 procent van het totale aantal misdrijven dit jaar.”

Daarnaast loopt in politiezone Carma, waartoe Genk behoort, een proefproject waarbij een magistraat in het politiekantoor werkt, om korter op de bal te spelen. “Als dat werkt, breiden we het project uit naar de andere zones”, geeft Vermeiren nog mee.

bron: Belga