Italiaans-Libische cel opgericht tegen mensenhandel

Italiaans-Libische cel opgericht tegen mensenhandel
Italiaans-Libische cel opgericht tegen mensenhandel

Libië en Italië hebben vandaag een “gezamenlijke cel” opgericht voor de strijd tegen smokkelaars en mensenhandel. Dat gebeurde naar aanleiding van een bezoek van de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Marco Minniti, aan Libië. De cel zal zijn samengesteld uit vertegenwoordigers van de inlichtingendiensten, kustwacht en het bureau van Libische procureurs-generaals en hun Italiaanse ambtsgenoten, aldus het kabinet van Fayez al-Sarraj, die aan het hoofd staat van de internationaal erkende regering van nationale eenheid in Libië.

Tijdens de ontmoeting van beide ministers prees Minniti de inspanningen die Libië doet wat betreft de redding en repatriëring van vluchtelingen. Toch is er volgens de Italiaanse minister nog werk aan de winkel. Het aantal vluchtelingen die niet in gesloten centra zit, blijft hoog.

Sarraj zei deze week nog dat in Libië meer dan een half miljoen vluchtelingen aanwezig zijn, bovenop de 20.000 die in de 42 centra opgevangen worden.

“We hebben nood aan meer samenwerking om de grenzen in het zuiden van Libië, waar de vluchtelingen langskomen, te bewaken”, aldus Minniti, die daarvoor een hulp van 35 miljoen euro beloofde.

Bron: Belga