Gouden Spike: Nafi Thiam verovert vijfde trofee op rij

Gouden Spike: Nafi Thiam verovert vijfde trofee op rij

Nafi Thiam en Philip Milanov hebben vandaag in Stayen, het voetbalstadion van Sint-Truiden, de Gouden Spike 2017 ontvangen. Voor topfavoriete Nafi Thiam was het het vijfde opeenvolgende jaar dat ze de prijs won. Philip Milanov mag – na 2015 – een tweede Gouden Spike bijzetten op zijn kast. Dat de trofee bij de vrouwen opnieuw naar de 23-jarige Thiam zou gaan, leek vooraf buiten kijf te staan. De olympisch kampioene op de zevenkamp van vorig jaar in Rio werd dit jaar in Londen ook wereldkampioene zevenkamp – de eerste Belgische gouden medaille op een WK ooit – en veroverde in het voorjaar goud op het EK indoor vijfkamp.

Bovendien overschreed Thiam eind mei tijdens de meeting in Götzis de magische grens van 7.000 punten. Onze landgenote was daarmee in de geschiedenis van de zevenkamp nog maar de vierde atlete, die daarin slaagde. Eind november werd Thiam door de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) verkozen tot Wereldatlete van het Jaar. Bij de verkiezing van de Gouden Spike haalde Thiam het voor Renée Eykens, vorig jaar nog belofte van het jaar, en Fanny Smets.

Bij de mannen was het, bij gebrek aan echte topprestaties, veel spannender. Discuswerper Philip Milanov trok de zege uiteindelijk naar zich toe. De Bruggeling stelde op het WK teleur met een veertiende plaats en uitschakeling in de kwalificaties, maar toonde zich doorheen het jaar wel regelmatig. Uiteindelijk beëindigde hij het eindklassement van de Diamond League als vierde, voldoende voor een tweede Gouden Spike. Polsstokspringer Arnaud Art, die tiende werd op het WK en het Belgisch record (5m70) evenaarde, moest tevreden zijn met de tweede stek, voor spurter Kevin Borlée.

bron: Belga