Gouden Spike - "Erkenning is leuk, maar prestaties op de piste zijn belangrijker"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Deze erkenning is leuk, maar prestaties op de piste zijn belangrijker", reageerde Nafi Thiam, nadat ze zaterdag in Sint-Truiden voor het vijfde jaar op rij de Gouden Spike mocht ontvangen. De 23-jarige Naamse, in 2016 olympisch kampioene, kroonde zich dit jaar in Belgrado tot Europees kampioene op de vijfkamp en in Londen tot wereldkampioene op de zevenkamp. In mei overschreed ze in Götzis als vierde atlete in de geschiedenis de magische grens van 7.000 punten. Eind november werd Thiam bovendien door de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) verkozen tot Wereldatlete van het Jaar. Een primeur, nooit eerder won een Belg die trofee.

Thiam zelf vindt haar prestaties belangrijker dan de prijzen die ze achteraf wint. "Als ik aan mijn seizoen denk, dan denk ik aan mijn prestaties op de piste. Dat is voor elke atleet het belangrijkste. Het is voor die prestaties dat we werken. Deze erkenning is natuurlijk wel leuk, maar het blijft ondergeschikt aan de sportieve prestaties tijdens het seizoen."

Eén moment kiezen dat er bovenuit stak dit seizoen vindt Thiam moeilijk. "Het is niet gemakkelijk om een mooiste moment uit het afgelopen seizoen te kiezen, ik profiteer van elk moment. De Gouden Spike is dan ook een mooie bevestiging van mijn atletiekseizoen."

Ook volgend seizoen wordt er één om naar uit te kijken. "Ik ben niet ver meer verwijderd van het Europese record", klinkt het. "Ik moet nog enkele punten halen, dus ik denk wel dat dat haalbaar zal zijn. Het wereldrecord breken is wel wat moeilijker."

Haar trainer Roger Lespagnard is naar eigen zeggen "heel tevreden". "Ik hoop nu alleen maar dat het volgend jaar nog beter wordt."

.

bron: Belga