“Fiscale consolidatie vervroegen biedt bedrijven duidelijkheid en rechtszekerheid” (VBO)

Fiscale consolidatie vervroegen biedt bedrijven duidelijkheid en rechtszekerheid (VBO)

Pieter Timmermans, de gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), is tevreden met de beslissing van de regering om de zogenaamde fiscale consolidatie al in 2019 in te voeren, in plaats van in 2020. “Dit biedt bedrijven duidelijkheid en rechtszekerheid in 2018 en 2019”, zegt hij aan Belga. Het principe van de fiscale consolidatie betekent dat een vennootschapsgroep de winsten en verliezen van zijn verschillende entiteiten zal kunnen verrekenen. De regering besliste in juli al om deze consolidatie vanaf 2020 mogelijk te maken, in het kader van de hervorming van de vennootschapsbelasting, maar vervroegt de invoering nu met een jaar.

“Dit is een fundamentele doorbraak en niet minder dan een revolutie, want wij vragen dit al dertig jaar”, zegt Pieter Timmermans over de fiscale consolidatie. “België is het enige land in Europa waar dit systeem nog niet bestaat.” Volgens Timmermans is het Duitse model van fiscale consolidatie “de Rolls-Royce van de bestaande systemen”, maar is het Zweedse model waarop de regering zich baseert “een goede middenmotor”.

Timmermans is tevreden met de invoering vanaf 2019. “Dit zorgt ervoor dat de volledige hervorming van de vennootschapsbelasting nog deze legislatuur in werking treedt en dat bedrijven in 2018 en 2019 weten wat te doen.” De beslissing die gisteravond werd genomen, biedt de bedrijven de komende twee jaar duidelijkheid en rechtszekerheid, zegt Timmermans.

Hij merkt op dat België met de fiscale consolidatie en de hervorming van de vennootschapsbelasting “aan internationale groepen het signaal geeft dat het mee is met zijn tijd”. “De vennootschapsbelasting wordt hervormd én vereenvoudigd, en dat maakt België aantrekkelijker voor buitenlandse investeerders.”

bron: Belga