Belg wil meer groene energie

De vier ministers van Energie hebben in oktober een onlinebevraging gedaan bij 30.000 Belgen over het klimaat. Daaruit blijkt nu dat de Belg tegen kerncentrales is, een verbod op benzine- en dieselwagens wil en dat ze vooral wachten op politieke moed, wil, langetermijnvisie, stabiliteit en duidelijke doelstellingen van de politici willen die de energietransitie laten slagen, schrijft De Morgen zaterdag. Vier op de tien respondenten ziet heil in kern- en gascentrales. Hernieuwbare energie is voor acht op de tien Belgen de toekomst. Mocht er zich daardoor een bevoorradingsprobleem voordoen dan toont bijna de helft van de respondenten zich bereid om zijn verbruik te verminderen.
Dat het wagenpark moet vergroenen, blijkt ook. Zeven op de tien bevraagden wil dat er een verbod komt op benzine- en dieselauto’s en dit ten laatste tegen 2040. Daarnaast moeten de alternatieven gestimuleerd worden: acht op de tien eisen investeringen in het openbaar vervoer en in fietspaden.
Niet onbelangrijk is dat de bevolking wil dat er snel werk wordt gemaakt van de energietransitie. De grote meerderheid is zelfs bereid om daarvoor meer te betalen.

bron: Belga