Pizzabakken op z'n Napolitaans is werelderfgoed

De kunst van pizza's maken zoals dat in Napels gebeurt, is toegevoegd aan de Unesco-lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dat heeft de Italiaanse minister van Landbouw via Twitter laten weten.
door
annelore.dewitte
Leestijd 1 min.

De cultuurorganisatie van de Verenigde Naties nam de beslissing tijdens een bijeenkomst op het Zuid-Koreaanse eiland Jeju. Twee miljoen mensen hadden een petitie ondertekend om de aanvraag te ondersteunen, aldus de voorzitter van de vereniging van Napolitaanse pizzamakers.

Volksliederen

Het deeg van de pizza is handgekneed en gemaakt van tarwebloem, biologische gist, zeezout en water. Het moet 24 uur rusten voor het op de kenmerkende manier wordt bewerkt: het beslag wordt met het nodige spektakel en onder begeleiding van volksliederen in de lucht gegooid. Tenslotte mag het bakken alleen gebeuren “in een houtoven met een temperatuur van 485 graden Celsius” en mag niet langer duren dan 60 tot 90 seconden.

In een elf bladzijden tellend handboek staan de regels over de authentieke Napolitaanse pizza. Er zijn overigens maar twee soorten: de margherita en de marinara.