Cadeautip: Leutige leescadeaus

Onder de kerstboom liggen cadeaus mooi naast de kerststal. Maar welke boeken zouden we dit jaar het liefst geven? Of krijgen, dat kan natuurlijk ook altijd.  
door
Mare
Leestijd 1 min.

De acht bergen,

Paolo Cognetti

De 11-jarige Pietro is een stadsjongen uit Milaan en brengt zijn zomers door in een dorpje in de bergen. Daar leert hij leeftijdgenoot Bruno kennen. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op. ‘De acht bergen' is een literair pareltje, dat de definitieve doorbraak betekende voor de Italiaanse auteur Paolo Cognetti.

Paolo Cognetti, De acht bergen, De Bezige Bij, 224 p., 19,99 euro

Mancave

Bjørn Gabrielsen

Elke zelfrespecterende man heeft een mancave nodig, of het nu een schuur, tuinhuis, kelder of boothuis is. Het is het heiligdom van de man, de plek waar hij het voor het zeggen heeft. ‘Mancave' is een amusante cultuurgeschiedenisgids met talloze praktische tips. De auteur werpt ook een blik op de huidige maatschappij en de relaties tussen mannen en vrouwen.

Bjørn Gabrielsen, Mancave, Atlas Contact, 176 p., 18,99 euro

Mazzel tov

Margot Vanderstraeten

Margot Vanderstraeten werkte als student bij de familie Schneider. Ze hielp de kinderen van het gezin met hun huiswerk. Zo kreeg ze een unieke inkijk in de onbekende wereld van een gesloten orthodox-joods gezin in Antwerpen. Het is een ontdekkingstocht voor de twee partijen, want voor de familie is het ook niet evident dat de schrijfster ongetrouwd samenwoont met haar Iraanse vriend. Gaandeweg winnen respect, nieuwsgierigheid en humor het van verontwaardiging en verwerping. Een must!

Margot Vanderstraeten, Mazzel tov, Atlas Contact, 336 p., 19,99 euro

Lagom

Lola Akerstrom

Hygge is zo 2017. 2018 wordt het jaar van Lagom. ‘Lagom är bäst' is een bekend Zweeds spreekwoord, en betekent ‘De juiste hoeveelheid is het beste'. Lagom vat de Zweedse psyche perfect samen en is een van de redenen waarom Zweden een van de gelukkigste landen ter wereld is, met een gezonde privé-werkbalans en een hoge levensstandaard. Deze gids zal je helpen om harmonieuzer te leven.

Lola Akerstrom, Lagom, Lev., 192 p., 14,99 euro

Dino's bestaan niet

Mark Janssen

Twee broers gaan samen op dinosaurusjacht. Het jongste broertje ziet wat zijn oudere broer allemaal niet ziet. Want die laatste is ervan overtuigd dat dino's niet bestaan. Wanneer hij zijn overtuiging uitroept, neemt het verhaal een onverwachte wending. Wie dit griezelige ontdekboek gelezen heeft, zal overal wel twee keer kijken, want die bomen... die vormen... die bulten... zijn misschien wel...dinosaurussen!

Mark Janssen, Dino's bestaan niet, Lemniscaat, 12 p., 14,95 euro

Kabouter Korsakov viert feest

Koen Brandt & Emma Thyssen

Kabouter Korsakov heeft al heel wat avonturen beleefd in de leuke en spannende mensenwereld, maar wil nu echt wel terug naar huis. Op zijn reis botst hij op heel wat obstakels, maar gelukkig schiet Wayoh de ooievaar te hulp en zet de oude reisduif Tomtom hen op het juiste pad. Het boek is een kijk-, luister- en voorleesverhaal. Dat betekent dus drie keer zoveel plezier!

Koen Brandt en Emma Thyssen, Kabouter Korsakov viert feest, Het Geluidshuis, 20 p., 21,95 euro

Het leugenboek

Ugo Janssens

Fake news en alternative facts zijn misschien het credo van Donald Trump, maar de fenomenen zijn zeker niet nieuw. Een leugen die vaak genoeg verteld wordt, wordt op den duur zelf waarheid, wist Lenin al. Ugo Janssens doorlicht een aantal opmerkelijke cases die tot op vandaag al dan niet bewust worden gemanipuleerd.

Ugo Janssens, Het leugenboek, AUP, 202 p., 24,99 euro

Moord op Commendatore

Haruki Murakami

Een pas gescheiden portretschilder neemt zijn intrek in een oud atelier in de bergachtige omgeving ten zuidwesten van Tokio. Behalve door liefdesperikelen wordt hij geplaagd door een painter's block. Hij hoopt in het afgelegen atelier tot rust te komen en zijn inspiratie terug te vinden. Maar een mysterieus schilderij op de zolder bepaalt daar anders over. Net zoals in Japan, verschijnt de roman in twee delen. Het eerste kwam begin deze maand uit en het tweede volgt pas in januari. Het verhaal is een diepe duik in het universum van de weergaloze Murakami.

Haruki Murakami, Moord op Commendatore - Deel 1, Atlas Contact, 480 p., 29,99 euro

Heleen De Bisschop