Tommelein: “Wij werken volop verder aan Energiepact”

Tommelein: "Wij werken volop verder aan Energiepact"

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) blijft volop werken aan het Energiepact. Dat zegt zijn woordvoerster vandaag. Ze reageert daarmee op de aankondiging van N-VA vandaag in De Standaard dat de partij zich zal kanten tegen een Energiepact waarin staat dat de kerncentrales in 2025 moeten sluiten. “Wij werken met de drie andere ministers volop verder aan het Energiepact, ook dit weekend”, aldus woordvoerster Margot Neyskens vandaag. “In overleg met de minister-president leggen wij geen verdere verklaringen af over het Energiepact, omdat dat het pact niet ten goede komt.” De minister kondigde eerder al aan dat wat hem betreft, het Energiepact voor het einde van de kerstvakantie op tafel ligt.

Tommelein verklaarde woensdag al in het parlement dat hij afgesproken heeft met minister-president Geert Bourgeois (N-VA) om geen inhoudelijke uitspraken meer te doen over de kernuitstap. In De Zondag stelde hij nog “stomverbaasd” dat de N-VA zich laat leiden door “grote lobbygroepen”, een uitspraak die hem door Bourgeois niet in dank werd afgenomen.

Meerderheidspartij CD&V laat in De Standaard dan weer weten verbolgen te zijn. Volgens Kamerlid Leen Dierick moet er zo snel mogelijk een pact komen. Anders is het te laat om de omslag te maken en zullen bedrijven niet investeren in hernieuwbare energie. Ze verwijst naar een Elia-studie waarin staat dat de kerncentrales dicht kunnen, indien er heel snel alternatieven worden gezocht. “Als de N-VA niet wil dat we beslissen, beslissen we eigenlijk ook: dan blijft het kernenergie, terwijl dat een eindig verhaal is. De N-VA speelt met onze toekomst”, klinkt het.

bron: Belga