Ook Uplace light is “onverteerbaar” voor Hans Bonte

Ook Uplace light is "onverteerbaar" voor Hans Bonte

Ook de komst van een eventueel ‘Uplace light’, dat een derde kleiner is dan gepland, is voor burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte “onverteerbaar”. Dat zei hij vandaag in De Ochtend op Radio 1. “Het verbaast mij dat minister Muyters daar niet meer vraagtekens bij plaatst”, aldus de sp.a’er. Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) zou na “maandenlang geheim topoverleg” een “ultiem plan” op tafel hebben gelegd om het Uplace-winkelcomplex van de ondergang te redden, schrijft De Tijd vandaag. Volgens de krant stelt Muyters de regering voor om Uplace met een derde te verkleinen en legt het omstreden winkelcentrum zich daar ook bij neer.

Volgens Muyters gaat het gewoon om een rapport van bemiddelaar Wim Van Asschot, dat hij heeft doorgespeeld aan zijn collega’s binnen de regering. “Ik heb zelf geen voorstel gedaan en heb in het dossier ook geen enkele rol te spelen”, zei de minister in De Ochtend. Over de inhoud van het rapport bleef Muyters veeleer op de vlakte, al vindt hij het wel “goed dat er iets gebeurt met de vervuilde grond.”

Voor Hans Bonte is wat in het rapport van Van Asschot staat sowieso “onverteerbaar”, al heeft hij het document nog niet gekregen. “Een Uplace light moet qua gevolgen voor milieu en mobiliteit niet onderdoen” voor het volwaardige project, vindt de burgemeester van Vilvoorde. Het omstreden winkelcomplex zou op de gesaneerde grond naast het viaduct van Vilvoorde worden neergepoot, maar daar heeft Bonte zich altijd tegen verzet.

“Het verbaast mij dat Muyters als minister van Economie daar niet meer vraagtekens bij zet. Dit is gewoon een organisatie van de stilstand, en dat heb ik tegen Van Asschot ook gezegd toen hij op bezoek kwam”, zei Bonte.

“Het is niet aan mij om te oordelen over mobiliteit”, reageerde Muyters. “Van Asschot heeft gewoon zijn werk gedaan: geluisterd naar de verschillende stakeholders.”

Het Uplace-dossier ligt nu op tafel bij de Raad van State, die een oordeel moet vellen over het ruimtelijk plan voor de zone Vilvoorde-Machelen. Als de rechters het plan vernietigen, is dat wellicht de doodsteek voor het omstreden winkelcentrum.

bron: Belga